Újabb helyen lehet már adót fizetni kriptovalutában is

Dél-Amerika mindig is a leginkább kriptobarát kontinensként volt ismert az elmúlt években és az ottani pozitív irányú folyamatok nem igazán lassulnak. Nemrégiben az Argentína nyugati részén található Mendoza tartományban tett közzé új informáiót a tartományi adóhatóság a honlapján. Eszerint augusztus 27. óta már kriptokban is lehet adót fizetni.

Argentínában a kriptovaluták menekülőutat is jelentenek

Természetesen azt is egyértelművé tették a honlapon, hogy a kormány nem fog egyetlen kriptovalutát sem hodlolni, azonnal pezóra váltják át őket befizetés után egy meg nem nevezett online fizetési cég segítségével. Még 2021 elején fogadták el azt a törvényt Argentínában, ami lehetővé tette a dolgozói fizetések teljesítését bitcoinban és más kriptovalutákban. Később maga az ország elnöke beszélt arról, hogy a bitcoin egyszer még törvényes fizetőeszköz is lehet az országban. 2022. áprilisában ismét szóba került a bitcoin hivatalos elfogadása, akkor azért, hogy harcot indítsanak a megállíthatatlannak tűnő infláció ellen. Mindenesetre azért adót fizetni nem csak Argentínában lehet kriptovalutákban, de például El Salvadorban és Svájcban is.

Buenos Airesben, Argentína fővárosában még nem, de ha minden jól megy, rövidesen ott is el fogják fogadni majd a bitcoint és a kriptovalutákat adófizetéshez. De még az Egyesült Államokban is olvashattunk ilyen híreket, hiszen Floridában már a jövő évtől elkezdődhet a kriptovaluták adófizetésre történő elfogadása. Persze jó lenne azért némi utánkövetés is, mert például Chiasso tartományban, Svájcban 2018-ban mindössze egy ember fizetett adót kriptovalutákban. És legalábbis ebben a tartományban azóta sem növekedett számottevő mértékben a kriptok használata ilyen célra. Mondjuk Argentína mindenképpen más helyzetben van. Hiszen itt a kriptovaluták menekülőutat jelentenek az emberek számára a napról napra értékelenebbé váló pezóval szemben. És így nagyon sokan tárolnak megtakarításokat bitcoinban és más kriptovalutákban.