VIX index és bitcoin árfolyam – Egyre nagyobb összefüggés a bitcoin árfolyam és a Wall Street félelem indexe között

A Deutsche Bank elemzői szerint a VIX index, mely a piaci bizonytalanságot jelzi egyre jobban korrelál a bitcoin árfolyam változásával.

VIX index és a bitcoin árfolyam

A befektetési bank pénteken az ügyfeleinek kiadott elemzésében taglalta a VIX index és bitcoin árfolyam változásának együttmozgását.

Jelenleg a piaci árfolyam változékonyság, a volatilitás rekord alacsonyan van, ezt méri a chicagói CBOE tőzsde VIX indexe, mely a rövidtávú részvénypiac árfolyammozgás várakozásait testesíti meg. A VIX index mindenképpen fontos információval szolgál a pénz és tőkepiacok jövőjét illetően. Jelenleg pedig évek óta nem látott alacsony szinten áll. Emiatt a befektetők egyre kockázatosabb eszközöket keresnek, hogy a korábbi profit várakozásaikat teljesíteni tudják – és így jutottak el sokan a kriptopénz piachoz.

VIX index és a bitcoin árfolyam

A bank elemzői az elmúlt egy hónapra vonatkozóan úgy látják, hogy a bitcoin árfolyam és a VIX index egyre jobban együtt mozog. Amikor a VIX index csökken, tehát a hagyományos eszközök volatilitása egyre kisebb, akkor a bitcoin árfolyama nő. Fordítva pedig, amikor a VIX index értéke nő, a bitcoin árfolyam csökken. Ezzel pedig a Deutsche Bank elemzői szembe mennek a korábbi nézetekkel, mely szerint amikor nagy a félelem a piacokon, mindenki kriptopénzbe fektet.

Ha máshol nem, a kriptopénz piacon termelnek profitot

Az elemzők a következő jelenségre hívták fel a figyelmet.

„A jelenlegi háromszorosan alacsony piaci környezetben, ahol a kamatlábak, az árfolyam-különbözetek (spread) és árfolyam változékonyság is alacsony új eszköz csoportok születnek. Ilyen új eszközök a kriptopénzek is, ahol a magasabb kockázat mellett magasabb hozam is elérhető.”

Deutsche BankA kriptopénzeket egyre közelebbről figyelik a befektetők, ami miatt megváltozik a kockázati hajlandóságuk részvények és más kockázatok eszközök iránt. Emiatt, ha a hagyományos eszközök volatilitása lecsökken, a kriptopénzek ára megnő, mivel a befektetőknek tulajdonképpen ez az egyelten módjuk arra, hogy pénzt keressenek.

A hagyományos piacokon a volatilitás egyelőre nagyon alacsonyan van, míg a bitcoin és a kriptopénzek piacán még mindig jelentős árfolyam-változások tapasztalhatóak. Akár egy napon belül is 20-30%-os árfolyam mozgások jellemzőek. Így ezen a piacon megfelelő stratégia megválasztásával továbbra is jelentős hozamokat lehet elérni.