A kriptoalapok sokkal jobban teljesítettek a hagyományos hedge fundoknál

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2021-ben komoly sikertörténetek voltak a részvények piacán is. Ennek ellenére a világ legnagyobb hagyományos fedezeti alapjai (hedge fundok) nem tudtak mégsem olyan rekordprofitot elérni, mint mondjuk a kriptopiaci alapok. Összességében a hedge fundok valamivel több, mint 10%-os profitot tudtak hozni 2021-ben. Ez már csak az S&P 500 index 26.9%-os profitrátájához képest is eléggé alacsony hozam. De még a hedge fundok 2020-as teljesítményétől is eléggé elmarad ez a szám.

A hedge fundok digitális eszközökben csak bitcoinban és etherben gondolkodnak

Ennek fő oka egyébként az, hogy ezen hedge fundok nem mindig tudták meglovagolni azokat a hullámokat, amelyek a nagy technológiai cégeket érintették. Azaz nem tudtak aratni például az Apple vagy a Tesla szárnyalásából annyira, amennyire kellett volna. Még az egyik legjobbnak számító hedge fund, a Citadel is éppen csak hozta az S&P 500 index hozamát a maga 26%-os hozamrátájával. A kripto hedge fundok esetében viszont a Hedge Fund Research adatai szerint átlagosan 2021-ben 214%-os hozamot lehetett elkönyvelni. Ez pedig a 2017-es számok után a második valaha mért teljesítmény. A mostanában eléggé pirosban teljesítő bitcoin is például 48.5%-os hozamot hozott 2021 során.

Kripto hedge fund

Természetesen vannak sokkal jobban teljesítő kriptovaluták is, tehát sok olyan kriptó van, amely bőven jobban teljesített, mint a hedge fundok, ilyen tipikusan például az ether. Az Arca kriptobefektetéssel foglalkozó cég vezérigazgatója szerint a kripto hedge fundok jó teljesítményének az oka abban keresendő, hogy a kriptopiacon még mindig jóval kisebb a versengés, mint a részvények piacán. Ráadásul a hedge fundok portfoliói többnyire hasonlítanak egymáshoz, tehát nincs óriási ugrálási lehetőség. Még a kriptókkal szemező hedge fundok is főleg néhány fő eszközre, bitcoinra vagy etherre fókuszálnak. Így a kripto hedge fundok bőven válogathatnak a középkategóriában helyet foglaló tokenek között.