Újabb ország rendelte el a Worldcoin leállítását

A Worldcoint arra kötelezték, hogy állítsa le a biometrikus adatok gyűjtését Portugáliában.

Rossz hírek érkeztek a Worldcoin számára, amely már az indulása óta a vizsgálatok középpontjában áll. A Reuters szerint a Worldcoint arra kötelezték, hogy állítsa le a biometrikus adatok gyűjtését Portugáliában.

A portugál adatvédelmi hatóság, a CNPD bejelentette, hogy felszólította Sam Altman írisz szkenner projektjét, a Worldcoin-t, hogy 90 napra állítsa le a biometrikus adatok gyűjtését.

A Worldcoin arra ösztönözte az embereket, hogy szkenneljék be az arcukat az ún. orbokkal, digitális személyi igazolványért és ingyenes kriptopvalutáért cserébe. A Worldcoin honlapja szerint 120 országban több mint 4,5 millió ember szkennelt és regisztrált.

A CNPD kijelentette, hogy a nagy kockázat és a polgárok adatvédelmi jogainak nagymértékű sérelme miatt sürgős lépéseket tett. Csak Portugáliában több mint 300 000 ember regisztrált biometrikus adataik beolvasásával.

Ezzel kapcsolatban a CNPD hozzátette, hogy az elmúlt hónapban számos panasz érkezett hozzá. A “kiskorúaktól való jogosulatlan adatgyűjtésről“, “az érintettek tájékoztatásának hiányosságairól” és “az adatok törlésének vagy a hozzájárulás visszavonásának lehetetlenségéről”.

A Worldcoin Alapítvány adatvédelmi vezetője, Jannick Preiwisch a CNPD megszüntető végzésével kapcsolatban így nyilatkozott.

A Worldcoin teljes mértékben megfelel a biometrikus adatok gyűjtésére és továbbítására vonatkozó valamennyi törvénynek és szabályozásnak.

“A CNPD-tól érkező megszüntetési és tiltási rendelés az első, amit tőlük hallottunk ezekkel kapcsolatban, ideértve a kiskorú regisztrációval kapcsolatos jelentéseket Portugáliában. Zéró toleranciát tanúsítunk ezekkel szemben, és minden esetben igyekszünk foglalkozni velük.”

A Portugáliából érkező negatív hírek ellenére a Worldcoin tovább emelkedik. A WLD, amely az elmúlt 24 órában 8,5%-ot emelkedett, továbbra is 9,12 dolláron kereskedik.