Spanyolország riadót fújt: a Worldcoin kiskorúakról gyűjt adatokat

A legfrisseb hírek szerint a spanyol hatóságok betiltják a Worldcoin nevű kriptopénz projekt működését és követelik, hogy azonnal hagyjanak fel a személyes adatok gyűjtésével az országban.

Az Altman által 2019-ben alapított Worldcoin lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy offline gömbök használatával, szemük szkennelésével bizonyítsák, hogy nem robotok. A személyazonosság igazolásáért cserébe egy kis mennyiségű WLD tokent ajánlanak fel.

A szabályozó hatóságok nemrégiben jelentették be, hogy a hét elején meghozták az „óvintézkedést” és 72 órát adtak a Worldcoinnak arra, hogy bizonyítsa, eleget tesz a felszólításnak. Mar España Martí, a spanyol adatvédelmi hivatal (AEPD) igazgatója elmondta, hogy Spanyolország az első olyan európai állam, amely közvetlenül fellépett a Worldcoin ellen, mivel a vállalat kiskorúakról gyűjt adatokat.

„Riadót fújtunk Európában. De ez a kérdés az Európai Unió valamennyi országának polgárait érinti. Ez pedig azt jelenti, hogy összehangolt fellépésre van szükség” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a Worldcoin nem felel meg a biometrikus adatokra vonatkozó törvényeknek, amelyek előírják, hogy a felhasználók megfelelő tájékoztatást kapjanak adataik felhasználásának módjáról, és joguk legyen az adatok törlésére.

„Üzenni szeretnék a fiataloknak. Megértem, hogy nagyon csábító az a 70 vagy 80 euró, ami elegendő egy hétvégére, de a személyes adatok kiadása, ilyen nevetséges összegekért cserébe, rövid, közép és hosszú távú kockázattal jár.”

Kapcsolódó: Felrobbant a Worldcoin, egy hét alatt 200%-kal nőtt az árfolyama

A Worldcoin ára is reagált a hírre

A vállalat által használt írisz-szkennelő számos ellentmondást váltott ki. Januárban a hongkongi hatóságok indítottak vizsgálatot a Worldcoin helyi működésével kapcsolatban, és házkutatási parancsokat hajtottak végre. Mindeközben az Egyesült Királyság is közölte, hogy vizsgálatot fog indítani az ügyben.

De míg egyes joghatóságok aggályokat fogalmaztak meg a Worldcoin token életképességével kapcsolatban, Spanyolország legutóbbi lecsapása a startup elsődleges céljával megy szembe. Mégpedig azzal, hogy egy új módszert hozzon létre a személyazonosság igazolására. Altman szerint erre azért van szükség, mivel a kifinomult mesterséges intelligenciát egyre nehezebb megkülönböztetni az emberektől.

A spanyolok döntését a WLD token ára is megérezte, és azonnal zuhanórepülésbe kezdett.

Worldcoin