Vlagyimir Putyin betiltja a digitális eszközzel való fizetést Oroszországban

Az orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely kiegészíti a kriptopénzfizetések korábbi tilalmát az országban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég aláírta a digitális fizetéseket országszerte betiltó törvényt, egy csütörtöki politikai módosítás szerint. A törvényt július 8-án hagyta jóvá az orosz közgyűlés, az úgynevezett Duma.

A törvény közvetlen korlátozásokat vezet be a digitális pénzügyi eszközök (DFA) fizetési eszközként való használatára országán belül – jelentette az RBC üzleti hírportál kriptooldala. A tilalom a haszonelvű digitális jogokra (UDR) is vonatkozik.

Orosz tisztviselők korábban jelezték, hogy a DFA a kriptovalutákat foglalja magában, míg az UDR a különböző tokenekre vonatkozik. Idén ősszel az orosz törvényhozók felülvizsgálják a szabályozási hiányosságok pótlására tervezett új “A digitális valutáról” szóló törvényjavaslatot.

Az orosz államfő által most jóváhagyott jogszabályt június 7-én nyújtotta be az Állami Dumához, az orosz parlament alsóházához Anatolij Akszakov, a Pénzpiaci Bizottság elnöke, és egy hónappal később fogadta el. Eddig az orosz törvények nem tiltották kifejezetten a digitális eszközökkel történő fizetéseket, bár a “pénzhelyettesítő eszközök” nem megengedettek, és a rubel mint egyetlen törvényes fizetőeszköz státusát rögzítették.

Míg a törvényjavaslat tiltja a DFA-k cseréjét “átadott árukért, elvégzett munkákért, nyújtott szolgáltatásokért”, nyitva hagyja a kiskaput a más szövetségi törvényekben előirányzott DFA-kifizetések eseteire. Az ukrajnai invázió miatti nyugati szankciók részeként bevezetett pénzügyi korlátozások bővülése közepette Moszkvában egyre nagyobb támogatottságot élvez egy olyan javaslat, amely az Oroszország partnereivel folytatott külkereskedelemben a kis összegű kriptopénzfizetések legalizálására irányul.

A törvény a digitális pénzügyi eszközökkel történő közvetlen fizetések betiltása mellett arra is kötelezi a tőzsdei szolgáltatásokat nyújtó platformok üzemeltetőit, hogy utasítsanak el minden olyan tranzakciót, amely potenciálisan az orosz rubel mint fizetési eszköz helyettesítésére szolgáló DFA-k használatához vezethet.

Az új jogszabály 10 nappal azután lép hatályba, hogy az orosz kormányközlönyben megjelent. Ami az alkalmazásával kapcsolatos kivételek lehetőségét illeti, az RBC jelentése megjegyzi, hogy orosz jogi szakértők máris kiemeltek bizonyos ellentmondásokat a dokumentumban.