Blokkláncot használ a Vöröskereszt a fejlődő országok megsegítésére

A Vöröskereszt három nemzeti egysége (az Egyesült Nemzetek Szervezete után a legnagyobb humanitárius adományozó) blokkláncon alapuló valutarendszer létrehozását támogatja, amely javítaná a segélyszállítást és segítené a fejlődő országok gazdaságát.

A Thomas Reuters Alapítvány november 26-i jelentése szerint Norvégia, Dánia és Kenya Vöröskereszt egyesületei kétéves tervet indítottak a készpénz és az utalványok kiváltására a segélyi és fejlesztési erőfeszítésekben. A jövőben blokklánc alapú „helyi valutákat” használnának erre a célra.

320 000 felhasználó bevonását tervezik

A Vöröskereszt jelenleg évente 1 milliárd dollárt oszt szét készpénz és utalványok formájában, amit katasztrófa elhárításra, illetve a helyi gazdaságok megsegítésére használnak.

Az új blokklánc rendszer alkalmazása, amelyet már Kenya és Etiópia egyes részein ki is próbáltak, javíthatná a kereskedelmet a szegény közösségek között. A helyi felhasználók ugyanis, munka, eladás vagy segélyekből származó jövedelmük után, krediteket kapnának, melyet egy mobiltelefon alkalmazás segítségével tudnának elkölteni. A tranzakciókat pedig egy blokklánc könyvelési rendszerrel rögzítenék.

A Dán Vöröskereszt képviselője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a rendszer hasonlít Kenya sikeres M-Pesa mobil pénzátutalási rendszeréhez, de a részvételhez a felhasználóknak nem kell nemzeti fiat-valutával rendelkezniük.

A rendszer Kenyában lesz használható először, és a jövőben Malawiban, Mianmarban, Zimbabwében, Kamerunban és Pápua Új-Guineában is bevezethetik. A céljuk az, hogy két éven belül nagyjából 320 000 felhasználó számára legyen elérhető az új rendszer. Paula Gil, genfi ​​humanitárius tanácsadó azt mondta, hogy hisz abban, hogy a blokklánc technológia forradalmasítja a segélyek igazságos elosztását és elősegíti a szektor fejlődését.

A Grassroots Economics alapítója, Will Ruddick arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer működtetésének költségei viszonylag alacsonyak. Évente megközelítőleg 40 000 dollárra van szükség a szerverek üzemeltetéséhez Kenyában. Ezenfelül 1 millió dollárba kerül a startup elindítása, melyet Norvégia és más támogatók segítenek.

A gazdasági fejlődés elősegítése

A jelentések szerint a kenyai bankok nem voltak elragadtatva az ötlettől. Attól tartanak, hogy a blokkláncon alapú közösségi hitelprogramok csökkenthetik a banki szolgáltatások iránti keresletet.

Ruddick kihangsúlyozta a blokklánc által kínált átláthatóságot és az adatvédelem óriási előnyeit. Emellett arról is beszélt, hogy a hatékonyság érdekében a segélyeket nyújtóknak közel valós idejű elosztást kell biztosítaniuk.

Jelenleg a Világbank becslései szerint a fejlődő gazdaságokban a kis- és középvállalkozások hitelhiánya 2,6 trillió dollár.

A blokklánccal támogatott helyi valuta- és hitelrendszerek hozzájárulhatnak a közösségek gazdaságának fejlődéséhez. Ahelyett, hogy csak rövid távú látszatmegoldásokat kínálnának a rászorulóknak, az új rendszerrel hozzásegíthetnék őket