Újabb csapás a darknetre: Németországban lekapcsolták a legnagyobb piactér adminjait

Egy összehangolt akció keretében a német szövetségi rendőrég lekapcsolta a darknet legnagyobb piacterének, a Wall Street Market (WSM) adminjait. Egy hasonló akció keretében pár hónappal korábban a finn vámhatóság és a francia rendőrség a Silkkitie, vagy ismertebb nevén a Valhalla piacot záratta be. A hírt az Europol jelentette még május harmadikán.

Rosszul áll a darknet piacterek szénája

A Wall Street darknet piactéren illegális termékeket, drogokat, fegyvereket és lopott adatokat vehetett a több mint 1.5 millió regisztrált felhasználó az 5400 kereskedőtől. A végső csapást a német és holland rendőrség, az Europol, Eurojust és az amerikai titkosszolgálat együttműködésével hajtották végre.

A német hatóságok 3 főt (23, 29 és 31 éves) előzetesbe helyeztek és az illegális piactér adminisztrálásával vádolnak. A házkutatások során 550 000 eurót foglaltak le készpénzben, bitcoinban és moneróban, mellette több értékes kocsit, számítógépet és adattárolót is elkoboztak. A német rendőrség akciójával összhangban az Egyesült Államokban őrizetbe vették a Wall Street Market két legnagyobb drogbeszállítóját, Platinum45-öt és Ladyskywalker-t.

Az Europol ügyvezető igazgatója, Catherine De Bolle az akció után azt nyilatkozta, a bűnözők tévesen gondolják azt, hogy az illegális tevékenységek anonimok a darkweben és őket is el lehet kapni, ahogy a Wall Street Market adminjait is sikerült.

Korábban

Egy az amerikai Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent korábbi sajtóközlemény szerint a Wall Street Market adminisztrátorai át akarták verni a piactér felhasználóit azzal, hogy 11 millió dollárnyi escrow számlán tárolt felhasználói virtuális pénzt akartak kiutalni a piactérről.

Miután az adminok rájöttek, hogy a hatóságok egyre közelebb kerülnek hozzájuk az április sikertelen átverés hatására a WSM adminok simán csak megpróbáltak kámforrá válni a felhasználók pénzével.

A darknet piactér bűnözőinek elfogása és felelősségre vonása egy kiváló példa a bűnüldöző hatóságok együttműködésére Európában az Europol támogatásával és kiválóan demonstrálja, hogy mire vagyunk képesek ha közösen lépünk fel.

Március 31-én adtuk hírt arról a kapcsolódó hírről is, hogy bezárni kényszerül egy másik nagy darknetes piactér, a Dream is, bár csak egyetlen hónapra ugyanis csak új nevet és domain nevet kap az oldal.

Kövess minket Facebookon és Twitteren is. Értesülj első kézből a friss kriptovaluta, blokklánc és gazdasági hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.