140 millió dollárért vásárolt Bitcoint az egyik legnagyobb amerikai bank

A Wells Fargo Bank az egyik legnagyobb bank az Egyesült Államokban, számos pénzügyi szolgáltatásai mellett az ATM-ek széles hálózatáról ismert. A korábban Bitcoin- és kriptovaluta-ellenes politikát folytató bank éles fordulatot tanúsított, ahogyan a digitális valuták egyre népszerűbbek lettek. A bank csatlakozott azokhoz az intézményekhez, akik 2024 január óta Bitcoin spot ETF termékértékesítést folytatnak.

Annak ellenére, hogy a Wells Fargo nem rendelkezik saját Bitcoin ETF-fel, a termék az egyik legnépszerűbb eszköz a piacon, ezért más intézményekhez hasonlóan, a 11 jóváhagyott Bitcoin ETF-fel rendelkező alapkezelőkön keresztül kínálják termékeiket. A Wells Fargo most több, mint százmillió dollár értékben vásárolt Bitcoinhoz kapcsolódó eszközöket.

Bitcoinba fektet a Wells Fargo

A pénteken benyújtott 13F-HR űrlap szerint a bank 143 millió dollár értékben fektetett három különböző Bitcoinhoz kapcsolódó eszközbe még március végén. A világ negyedik legnagyobb bankja az alap túlnyomó részét a Grayscale által kezelt GBTC-ben, vagyis a Grayscale Bitcoin Trust-ban helyezte el. A GBTC az első eszköz volt a piacon, mely nyomon követi a Bitcoin azonnali árfolyamát a hagyományos tőzsdei kereskedési időben.

A másik befektetés a Bitcoin ATM szolgáltatónál, a Bitcoin Depotnál történt. A 99 ezer dolláros beruházás célja a digitális valuták ATM-en keresztüli kereskedésének népszerűsítése és előnyben részesíteni a bonyolultabb, centralizált kriptotőzsdék helyett vagy éppen a drágább, hagyományos pénzügyi instrumentumokkal foglalkozó alapkezelők helyett. A 178 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező bank e mellett 1,2 millió dolláros pozíciót vett fel a ProShares Bitcoin Strategy ETF-ben, röviden a BITO-ban, mely egy határidős Bitcoin ETF.

Pálfordulás a Wells Fargo hozzáállásában

Annak ellenére, hogy a Wells Fargo 143 millió dolláros beruházása eltörpül a több, mint 600 milliárd dolláros kezelt alapjához képest, a kriptoközösség úgy értékelte a bank legújabb allokációját, mintha ez egy hatalmas lépés lenne a Bitcoin intézményi térnyerése felé. Ugyanezen bank néhány évvel ezelőtt még betiltotta a kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakciókat, melyről egyébként értesítést sem küldött az ügyfeleknek, csak azután, hogy néhányaknak feltűnt a probléma.

Miután a bank vezetői azonban felismerték az eszközök drasztikusan növekvő népszerűségét, ismét nyitni kezdtek az eszközök felé. 2024 februári hírek szerint a Wells Fargo, a Morgan Stanley és a Bank of America is csatlakozhatnak a bejegyzett Bitcoin spot ETF-fel rendelkező bankok közé, azonban konkrét előrelépés még nem történt az ügyben.

Mindenki a Grayscale-t választja

A januári Bitcoin ETF-jóváhagyást követően a saját ETF-fel nem rendelkező intézmények is elkezdték értékesíteni a digitális eszközön alapuló terméket. A Wells Fargo februárban csatlakozott ehhez a mozgalomhoz és a Grayscale GBTC-jén keresztül vásárolt a Bitcoin ETF-ből, mely indulása óta több, mint 11,6 milliárd dolláros nettó beáramlást könyvelhet el.

A korábbi hetekben más pénzintézetek is jelentős mértékben vásároltak a GBTC-ből, így tett a Susquehanna International Group befektetési cég is, mely 438 milliárdos kezelt eszközállományából 1,8 milliárd dollárt tart Bitcoin ETF-ben. A GBTC töretlen népszerűsége annak ellenére áll fenn, hogy az alap évente 1,5%-os kezelési díjat számít fel, mely ötszöröse például a BlackRock és a Fidelity kezelési költségének.

A Fairside Investors adatai alapján a GBTC egyébként 17,6 milliárd dolláros kiáramlást tapasztalt, köszönhetően a jóváhagyás előtti befektetők realizálási nyomásának. A BlackRock 15,5 milliárd dolláros beáramlásával toronymagasan vezeti a listát, a Fidelity pedig a második 8,1 milliárd dollárral.