Megelőzhető lett volna a Wells Fargo botrány blokklánc használatával?

Újabb banki visszaélésre derült fény az Egyesült Államokban, azonban a Wells Fargo botrány blokklánc használatával akár megelőzhető lett volna.

Ez már nem az első banki botrány Amerikában, emlékezzünk csak a pénzügyi válságot kirobbantó Lehman Brothers csődjére. Az akkoriban elterjedt too big to fail, azaz túl nagy, hogy elbukjon kifejezés után sajnos egy újabb súlyos problémával kell szembenéznünk: „too big to manage”, azaz túl nagy, hogy felügyeljék.

A Wells Fargo elmúlt hetekben felszínre került botránya jogi és pénzügyi szempontból is komoly aggályokat vet fel. Mint ismert, Wells Fargo alkalmazottak több millió ügyfélszámlát nyitottak meg illegálisan, ezáltal növelve a banki bevételeket.

A bank állítása szerint az elmúlt néhány évben már 5300 alkalmazottat kirúgott a visszaélések következtében. Azonban egy meghallgatás során Elizabeth Warren szenátor felháborodását fejezte ki, hogy a vezetők számonkérése eddig elmaradt. Véleménye szerint egy ekkora méretű visszaélés nem történhetett meg egy túlzottan pénzhajhász vállalati kultúra és a felsővezetők tudta nélkül.

A Wells Fargo CEO-ja, John Stumpf

A Wells Fargo CEO-ja, John Stumpf szenátusi meghallgatáson

Warren egy lényeges szempontra is felhívta a figyelmet:

„Véleményem szerint csak két dolog lehetséges: vagy tudtak róla, vagy nem. Ha nem tudtak, akkor mégis hogyan akarnak egy multinacionális bankot vezetni, ahol rengeteg ember pénzéért kéne felelniük, hogyha fogalmuk sincs arról, hogy több mint 5000 ember mit művel a cégen belül? Hogyha tényleg nem tudtak semmit, akkor ez egyértelműen azt jelenti, hogy ez a bank túl nagy, hogy felügyeljék.”

A blokklánc átláthatóságot biztosítana

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a Wells Fargo botrány blokklánc alkalmazása esetén talán megelőzhető lett volna?

Habár jelenleg is tisztázatlan a felsővezetők befolyása a visszaélések során, és az illegális tevékenységek a blokklánc használatával sem szüntethetők meg teljesen, mindenesetre az ügyfelek jelentősen nehezebb lett volna egy blokkláncon tárolt adatsor esetén.

Az ügyfelek azonosítása és az annak minden tranzakciója tárolható a blokkláncon. Így például az ügyfél számára visszakereshető és utólag ellenőrizhető lenne az összes korábbi ügyintézés. A banki műveleteket pedig egyéni titkos kóddal kellene jóváhagyni, így lehetetlen lenne az ügyfél háta mögötti fiktív számlák létrehozása.

Az ehhez hasonló biztonsági lépések bevezetésével a Wells Fargo alkalmazottak csalásai talán meg sem történhettek volna.