Hogy lesz valaki egy argentín pásztorból Bitcoin milliárdos?

Ez egy hihetetlen történet arról, hogyan lett egy juhtenyésztő fia az internet úttörője, aki 3 dolláron fedezte fel a Bitcoint és milliárdosok tucatjait fertőzte meg a digitális pénz lázával.

Ismerd meg Wences Casarest, más néven a Bitcoin első betegét

Egy birkafarmról a brazil egyetemig

Wences 1974-ben született és egy birkafarmon nevelkedett Argentínában, Patagónia gyönyörű, de távoli régiójában. A legközelebbi város, amely csupán egy boltból és postahivatalból állt, 100 km-re (60 mérföldre) volt tőle, amit egy földúton lehetett megközelíteni. Ebben az elszigetelt környezetben töltötte az első éveit.

Az 1980-as és 90-es évek pénzügyileg viharos évek voltak Argentína számára. Hiperinfláció, valutaleértékelés és még a bankbetéteik elkobzását is megtapasztalták az argentínok. Fiatal fiúként Wences nem egyszer, hanem összesen háromszor látta, hogy szülei elveszítik életük összes megtakarított pénzét.

Ezek az élmények örökre traumatizálták Wencest. Ezek a pillanatok nagymértékben befolyásolták személyes és szakmai életét a jövőben.

1992-ben, amikor betöltötte 18. életévét, Wences elhagyta Patagóniát, és Buenos Airesbe költözött, hogy egyetemre járjon.

De tanulmányai alatt történt valami, ami örökre megváltoztatta élete pályáját.

1994-ben Wences részt vett egy műszaki konferencián, ahol először tapasztalta meg az internetet. Először megijedt tőle. Wences azonban felismerte, hogy ez megváltoztatja majd a világot, ezért abbahagyta az egyetemet, és elindította Argentína első internetszolgáltatóját. Az Internet Argentina S.A. cég meglovagolta a korai internetes hullámot. Óriási siker volt.

A világ tetején – először

Wences egy pénztelen birkatenyésztő fiából egy több tízmillió dollárt érő cég vezére lett. A világ tetején érezte megát. De az élet kemény csapást mért rá, amikor befektetője elárulta, és kidobta a cégből, amiből végül egy fillér nélkül kellett távoznia. Vencel anyagilag és érzelmileg összetört. De valójában ez csak egy állomás volt az útján. Ez a tapasztalat hozzásegítette Wencest, hogy megízlelje a vállalkozói szellemet, és betekintést engedett az internet forradalmi erejébe.

A gazdasági válságokkal kapcsolatos gyermekkori tapasztalataitól vezérelve Wences arra összpontosított, hogyan javíthatná az internet a társadalom legszegényebbjei számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Egy olyan világról álmodott, ahol senki sem fog szenvedni, ahogy a szüleinek kellett

1997-ben Wences elindította a Patagont

Az eredetileg online banknak szánt cég Latin-Amerika első online brókercégévé vált. Később, ügyes időzítéssel Wences eladta a cég 75%-át néhány nappal a dotcom buborék kipukkanása előtt a Banco Santander részére. A kifizetés 575 millió dollár volt.

Az exit Wencest és befektetőit gazdaggá tette. Azonban Wences nem tudta megvalósítani azt az álmát, hogy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson a bank nélküli emberek milliárdjainak világszerte. Így hát Wences visszatért a munkához. 2002-ben elindított egy online bankot Brazíliában, amely banki ügyleteket, hiteleket és hitelkártyákat biztosított az alacsony jövedelműek számára.

Noha ez egy újabb pénzügyi siker volt – végül meg nem nevezett összegért eladta a céget, mert nem érezte magát közelebb álma megvalósításához.

Családalapítás és egy kis szünet

Wences Casares megnősült, egy gyermeke volt, és másikat várt már a család, amikor 2004-ben, egy évtizednyi vállalkozói csúcs és mélypont után, Wences úgy döntött, szünetet tart.

Vett egy vitorlást, és egy világ körüli útra indult Miamiból terhes feleségével és egyéves fiával. A család egy kis időt töltött Új-Zélandon, ahol felesége szült, mielőtt befejezték kalandjukat, és 2007-ben kikötöttek az Egyesült Államokban. Vitorlás kalandjuk után Wences és családja a kaliforniai Palo Altóban, a Szilícium-völgy szívében telepedett le.

Nem telt bele sok idő és új dologba kezdett. Ez volt az utolsó vállalkozása, mielőtt megtalálta a Bitcoint. A Lemon Wallet az első mobiltárcák egyike volt – akárcsak az Apple Pay korai verziója.

2011-ben találkozott először a Bitcoinnal, akkor $3 volt az ára

2011-ben Wences belebotlott egy forradalmian új technológiába, amely képes volt végre elérni azt a célt, amelyért egész életében dolgozott.

Wences egyik barátja azt javasolta neki, hogy próbálja ki ezt a Bitcoin nevű dolgot, egy új digitális valutát, amellyel bárki engedélye nélkül küldhet pénzt a világ bármely pontjára bármikor. Wences szkeptikus volt. Elvégre mind a technológiában és pénzügyben is jártas volt, míg a Bitcoin használatára vonatkozó javaslat egy barátjától származott, aki egyikben sem volt szakértő.

De mivel nem volt más lehetősége, Wences talált valakit Craiglisten, aki hajlandó volt eladni neki 2000 dollárért Bitcoint. Ekkor $3 dollárt ért egy Bitcoin. 2011-ben még gyerekcipőben járt a technológia és nehéz volt Bitcoint vásárolni anélkül, hogy bányásznánk. Valaki mástól kellett megvásárolnia, nem voltak még tőzsdék.

Élete legjobb üzletét személyesen bonyolította le, az eladóval egy Palo Alto-i kávézóban találkozott. Wences besétált a kávézóba, és egy 50 éves, hosszú, fehér hajú és szakállas férfival találta szemben magát, aki úgy nézett ki, mint Gandalf. Wences odaadta neki a 2000 dollárt, de egyáltalánam nem bízott abban, ami történni fog. Gandalf rávette Wencest, hogy töltsön le egy alkalmazást, és olvasson be néhány QR-kódot.

Az egész beszélgetés olyan gyorsan történt, hogy Wences abban a tudatban hagyta el a kávézót, hogy biztosan éppen átverték.

De az utasításnak megfelelően Wences végül elküldte a Bitcoint Argentínában élő barátjának. Néhány órával később telefonhívást kapott az irodájában.

“Amigo, megkaptam a Bitcoint. Mindannyian jól vagyunk, itt a pénz.”

Wences nem akarta elhinni, ami történt. Pár óra alatt, közvetítő nélkül, pár cent költségért teljesült egy nemzetközi utalás.

Mindent meg akart tudni a Bitcoinról

Bár szkeptikus maradt, ez a Bitcoinnal kapcsolatos kezdeti tapasztalata új perspektívát adott számára és belevetette megát a kutatásba

Felkutatta a bitcoinról elérhető összes információt. Tanácsot kért másoktól. Gyakran utazott az Egyesült Államokban, hogy megtudjon valamit, vagy akár magához repültetett szakértőket, hogy személyesen találkozzon velük. Wences még 100 000 dollárt is fizetett egy csoport hackernek, hogy hibát találjanak a rendszerben. Több hónapos próbálkozás után a hackerek további időt és további 150 000 dollárt kértek. De ezúttal Bitcoinban kérték a fizetésüket.

Wencest meggyőzte a Bitcoinban rejlő lehetőség, amire éppen a megfelelő időben talált rá. Kiábrándult az internetből, és elvesztette hitét abban, hogy véghez tudja vinni tervét, hogy megmentsen másokat a szülei anyagi nehézségeitől. Gondolkodott a visszavonuláson, de a Bitcoin új reményt adott neki.

Wences annyira megszállottja lett a Bitcoinnak, hogy csak erről tudott beszélni. Minden lehetőséget megragadott, hogy beszéljen a témáról, és vállalkozói sikerének köszönhetően egyre nagyobb tömeg hallgatta szavait. Erős hálózatot épített ki a Szilícium-völgy és a Wall Street milliárdosaiból, akik nagyra becsülték szakmaiságát.

Itt van néhány a legismertebb nevek közül akiknek Wences mutatta be a Bitcoint: 

  • Chamath Palihapitiya,
  • Reid Hoffman,
  • Marc Andreessen,
  • Mike Novogratz,
  • Bill Miller

Persze még számtalan embert fertőzött meg Bitcoin-lázzal az, akit a Bitcoin nulladik betegének neveznek.

A legnagyobb tőkebeáramlás a Bitcoin története során

Egy 2013-as konferencián történt eseményen sok kétkedőt meggyőzött. Wences az iparág legerősebb játékosaival ült egy asztalhoz, és lehetőséget látott a Bitcoin jellemzőinek bemutatására. Megkért mindenkit, hogy töltsenek le egy Bitcoin tárcát. Majd Wences 250 000 dollárt (6400 BTC) küldött szét, miközben barátai mindannyian döbbenten figyelték, milyen könnyen átvihető a vagyon a felhasználók között közvetítő beavatkozása nélkül.

Abban az időben a Bitcoin ára naponta nőtt, ami még inkább sokakat csábított.  A milliárdosok kiakadtak. Pillanatok alatt több tízmillió dollár értékű Bitcoint vásároltak. Vásárlásaik valószínűleg a legnagyobb tőkebeáramlást eredményezték a Bitcoin addigi történetében, ami tovább növelte a Bitcoin már amúgy is parabolikus 2013-as bikafutását.

De Wences nemcsak abban volt nagyszerű, hogy a Bitcoin forradalmi jellemzőiről beszélt. Ő maga is építette az ökoszisztémát.

2012-ben már 10 millió dollárja volt Bitcoinban – valahogy tárolnia kellett

2012-ben, ahogy nőtt a meggyőződése úgy fektetett egyre többet Bitcoinba. Személyesen több tízmillió dollárra növelte Bitcoin vásárlásait.

A növekvő bitcoin készlete miatt Wences kifejlesztett egy rendszert, amellyel biztonságosan tárolhatta Bitcoinjait egy offline laptopon. De ahogy a Bitcoin értéke nőtt, azok az emberek, akiket meggyőzött a vásárlásról, szintén elkezdtek segítséget kérni Venceltől, hogy segítsen nekik, hogy eltárolhassák immár jelentős bitcoin-állományukat.

Így 2013-ban Wences elindította a Xapo Bankot, amely intézményi szintű bitcoin letéti és tárcaszolgáltatást kínált a tranzakciókhoz.

Abban az időben a Xapo az újságok címoldalára került, amiért a svájci Alpok mélyén elásott katonai bunkereket használta ügyfelei bitcoinjainak tárolására. A Xapo Bitcoin Fort Knox néven vált ismertté. A Xapo lett a világ legnagyobb bitcoin letétkezelője, több százezer bitcoint tartott olyan ügyfelek nevében, mint a Greyscale Bitcoin Fund.

2019-re a verseny a Bitcoin letétkezelés piaca felforrósodott, és a Xapo intézményi letétkezelési üzletágát felvásárolta a Coinbase. Az eladást követően Wences lemondott a Xapo vezérigazgatói posztjáról.

2013-ban Wences Casares, a Xapo Bank vezérigazgatója bemutatott egy Bitcoin ETF ötletet egy csoportunknak. Felismerve, hogy ez még korai, megalapította a Xapo-t, hogy úttörő legyen. 2019-ben a Coinbase megvásárolta a Xapo letétkezelőt, amely mára kulcsfontosságú eszköz az új ETF-ek, köztük a BlackRock, a Franklin Templeton és a Grayscale számára! – Charlie Shrem

Miután éveken át a bitcoin egyik legbefolyásosabb támogatója volt, Wences hátralépett a nyilvánosság elől. Törölte a Twitterét, és ritkán ad interjút. De minden bizonnyal még mindig a színfalak mögött van, és Bitcoin-lázzal fertőzi meg az embereket.