Bunkerekben őrzik bitcoinjaikat a Xapo milliomos kliensei

Filmbe illő díszletek között őrzik bitcoinjaikat a milliomosok, pontosabban a privát kulcsaikat. A titkos bunkerekben tárolt páncélszekrényeket a Xapo tulajdonolja és üzemelteti és a létesítmények teljes mértékben elzártak a külvilágtól és az internettől.

Milliomosoknak épít páncélszekrényeket a Xapo

A Bloombergnek két Xapo kliens úgy nyilatkozott, hogy a cég nagyjából 10 milliárd értékű bitcoint őriz, ami a teljes bitcoin kínálat 7%-a, ezt az adatot egy, a céghez közel álló forrás is megerősítette.

Wences Casares cége a Xapo, eddig öt földalatti páncélszekrényt épített öt kontinensen, az egyik ezek közül egy volt katonai bunkerben található Svájcban. Casares számára a bitcoin élete legfontosabb küldetését jelenti. A vállalkozó Argentína patagóniai régiójában született és egész ifjúkorát végigkísérte az infláció hatása, ami arra késztette, hogy megpróbáljon ebből kitörni, ezért fintech startupokat alapított, amik később milliomossá tették. 2013-ra pedig már rengeteg bitcoint tulajdonolt és egy évvel később megalapította cégét, a Xapo-t. Casares azóta a Szilícium-völgy milliomosai között terjeszti hitét és sokakat meg is győzött arról, hogy a bitcoin a jövő globális valutája, valamint, hogy ő az az ember aki biztonságban tudja tartani az érméket. A Szilícium-völgyön kívül olyan komoly kriptobefektetések is a kliensek közé tartoznak, mint a CoinShares vagy a Grayscale és a céget olyan milliárdosok támogatják, mint a LinkedIn Corp. társalapítója, Reid Hoffman és a korábbi Wall Street-i üzletember, Mike Novogratz.

wc
Wences Casares, forrás: Forbes

És hogy miért kell ekkora felhajtás és James Bond filmbe illő díszletek a bitcoinoknak, arra a valós biztonsági kockázatok adnak magyarázatot. A bitcoin birtoklásának első és legfontosabb szabálya a privát kulcsok biztonságos tárolása. A legnépszerűbb alternatíva neve a cold storage, amely a kulcsot egy offline eszközön őrzi, azonban hackerek itt is megtudják találni a kiskapukat, így beférkőznek az eszközre amint az az internethez kapcsolódik és volt már példa betörésre és emberrablásra is. A Xapo ezért azt a megoldást találta ki, hogy a cold storage eszközt egy hegyoldalba vájt szupertitkos létesítménybe helyezi, az internettől és a világtól elzárva, valamint komoly biztonsági védelemmel felvértezve.

A svájci bunker belülről

A Quartz riportere a tavalyi év októberében bejutott a svájci létesítménybe, erről videó is készült. A bunker a katonaság titkos főhadiszállása volt a hidegháború évei során. A létesítmény 3 épületből áll, amit alagutak kötnek össze és szintén egy alagúton keresztül lehet megközelíteni. Az előtérben a biztonságiak ujjlenyomatot vesznek, fotót készítenek és ellenőrzik a dokumentumokat. Ezután egy golyóálló üveggel körbevett helységen keresztül kerülünk a folyosóra. Az átjárót acélozott forgóajtók tarkítják a végén két rendkívül vastag acélajtóval, amely egyenként 4 tonnát nyomnak és képesek egyben maradni egy nukleáris katasztrófa esetén is.

bitcoin
Forrás: QZ

A létesítményben privát lakosztály áll a kliensek rendelkezésére, és fennmaradt az egykori hidegháborús térképterem is, azonban senki, így a Quartz riportere sem juthatott be abba a helységbe, ahol a bitcoinok privát kulcsait merevlemezeken tárolják. A helység Faraday kalitkával van ellátva, ami blokkolja az elektromágneses mezőket egy esetleges elektromágneses támadás esetén.

Borítókép forrása: QZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük