A Winklevoss ikrek újra perelnek: most Charlie Shrem-et, a Silk Road korábbi elítéltjét vádolják


Az egykori jesiva tanulót, Charlie Shremet – aki korábban már egy évet ült börtönben Bitcoinnal kapcsolatos bűntettek miatt -, most a vállalkozó ikerpár, Cameron és Tyler Winklevoss perli.

Az ikrek már óriási vagyont halmoztak fel különböző Bitcoin ügyletekkel, és jelenleg is számos vállalkozást vezetnek a piacon. A New York Times szerint Shrem volt az, aki először megismertette az ikreket a Bitcoinnal még 2012-ben. Akkor az ikrek 750,000 dollárt adtak Shremnek, hogy vásároljon számukra kriptovalutákat; ezt az összeget az ikrek állítása szerint Shrem sosem fizette vissza nekik.

Charlie ShremShrem, aki 2016 júniusában szabadult a börtönből, azt állította, hogy a pereket követő jogi költségei olyan magasak voltak, hogy nem maradt pénze, amiből ezt vissza tudná fizetni. Ez azonban kissé meglepő állítás, ha azt is hozzátesszük, hogy az elmúlt évben Shrem vásárlásai között több, meglehetősen nagyobbacska hajó is szerepelt.

Ez az újfent érdeklődés a luxustermékek iránt pedig az ikreknek is feltűnt, akik egy magánnyomozót béreltek fel, aki a kutatása során 5000 bitcoint talált Shremnél; ez jelenleg olyan 31,8 millió dollárt ér a piacon. Ez a pénz az állítások szerint két tárcában van tárolva. Emiatt indítottak az ikrek petíciót a new york-i bíróságon, ahol sikeresen elérték, hogy ezeket a fiókokat befagyasszák: a döntést ugyanaz a bíró hozta, aki 2015-ben elfogadta Shrem beismerését bűnösségéről.

Akkor Shrem egyébként a Silk Road, online piactér működtetésében vállalt szerepéért került börtönbe; azon belül is a BitInstant nevű, bitcoin tőzsde kialakításáért, amit a Silk Road felhasználók pénzének feldolgozására használtak. A Silk Road-ot végül illegálisnak ítélték meg az amerikai hatóságok, bezárták és vezetőjét, Ross Ulbricht-ot életfogytiglanra ítélték (sőt, azzal is súlyosbították ezt, hogy még később sem helyezhetik feltételes szabadlábra).

Winklevoss ikrekVégül Shremet engedély nélküli pénztovábbításért ültették le, illetve amiért nem jelentette a gyanús banki tevékenységeket.

Az érdekes dolog mondjuk az, hogy maguk az ikrek voltak azok, akik 1,5 millió dollárt fektettek be a BitInstantba, azonban ahogy a vállalkozás 2013-ban összeomlott, megakadályozták, hogy Shrem máshonnan szerezhessen befektetőket, 2014-ben pedig minden kapcsolatot megszakítottak vele.

Shrem még egy tavalyi, a WNYC Studios-zal folytatott interjújában osztotta meg, hogy miután feltételes szabadlábra helyezték, mosogatóként dolgozott, amely nagyon sokat tanított neki, és sokkal alázatosabbá tette. Még azt is hozzá tette, hogy van még néhány bitcoinja, azonban nem tarthatja meg őket nagyobb áremelkedésre várva, hiszen “a lakbéremmel nem spekulálhatok”.

Azonban a bírósági ügyből kiderül, hogy az elmúlt év során Shrem nem csak lakbérre költött, hanem két Maseratit, két motorcsónakot, és több ingatlant is vásárolt – amelyek között volt olyan is, ami 2 millió dollárba került.

“Shrem vagy elképesztően szerencsés volt mióta kikerült a börtönből, és az azóta összegyűjtött pénzéből vásárolta a Maseratikat és az ingatlanokat, vagy abból az 5000 bitcoinból vette ezeket, amiket még korábban ellopott” írták a bírósági ügyben.

Shrem ügyvédjei válaszként ezt nyilatkozták: “A kereset hamisan azt állítja, hogy körülbelül 6 évvel ezelőtt Charlie több ezer Bitcoint tulajdonított el. Ez azonban nem is lehetne távolabb az igazságtól, Charlie pedig minden erejével azon fog dolgozni, hogy megcáfolja a nevét bemocskoló híreszteléseket.”


Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.