Wonderland botrány: a Quadriga szelleme ismét kiszabadult a palackból

A Wonderland nevű decentralizált pénzügyi projekt óriási botrányba keveredett, miután kiderült, hogy részben egy bűnöző vezeti, aki a kriptotér egyik legnagyobb botrányához köthető.

A protokollhoz kapcsolódó tokenek, amelyek több blokkláncon futnak, ezek közül az egyik az Avalanche, komoly árfolyamzuhanást éltek meg. Daniele Sestagalli társalapító csütörtökön közölte, hogy megkérte a Wonderland pénzügyi vezetőjét, aki a Sifu vagy 0xSifu álnévre hallgat, hogy mondjon le. A nyilatkozatra azután került sor, hogy egy névtelen Twitter-felhasználó rájött, hogy Sifu valójóban Michael Patryn, a QuadrigaCX kanadai kriptotőzsde társalapítója, mely kereskedők tízezreit lopta meg.

Patryn, aki korábban az Omar Dhanani nevet is használta, mielőtt két alkalommal is törvényesen megváltoztatta a nevét, 18 hónapot töltött az Egyesült Államok szövetségi börtönében, majd Kanadába deportálták, miután 2005-ben bűnösnek vallotta magát hitel- és bankkártyacsalásban való összeesküvésben, két évvel később pedig betöréses lopásban és számítógépes csalásban.

Később a Quadriga társalapítójával, Gerald Cottennel került kapcsolatba a kanadai tőzsde kezdeti időszakában. Patrynt nem vádolták meg a Quadriga összeomlásával kapcsolatos bűncselekményekkel. A kétes kriptotőzsde azóta is komolyan foglalkoztatja a kriptovilágot, főleg Cotten 2018-ban bekövetkezett halála miatt. A kriptováltó 133 millió dollár veszteséget okozott 76 000 kanadai és külföldi befektetőnek.

A mostani botrány komoly fejfájást okozhat a DeFi világa számára is, amely nagyrészt az anonimitás leple alatt működik, miközben egyre nagyobb figyelmet kap a szabályozó hatóságoktól.

Aaron Lammer, az Exit Scam podcast házigazdája szerint a közösség “sokkolónak” találta, hogy Sestagalli tudott Sifu személyazonosságáról mégsem tett semmit.

“Számomra ez újdonság, de számára ez nem volt újdonság, és ő úgy döntött, hogy továbbra is ezzel a személlyel üzletel” – mondta Lammer. “Dani tisztában volt azzal, hogy a kincstárért felelős személy egy elítélt bűnöző, aki börtönben ült”.

Patryn személyazonosságának leleplezése után a kereskedők a Wonderland TIME tokenjétől villámsebességgel akartak megszabadulni. Sestagalli, aki nem kommentálta az eseményt, először úgy döntött, hogy megvédi a Patrynnel való együttműködését, később azonban kénytelen volt engedni a közösség nyomásának, és eltávolította Patrynt a Wonderlandtől.

Sestagalli egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben elismerte, hogy legalább egy hónapja tudott Patryn személyazonosságáról. “Ettől függetlenül, ami történt, megtörtént. Most, hogy volt egy kis időm gondolkodni, úgy döntöttem, hogy le kell mondania, amíg nem lesz szavazás a megerősítéséről.”

A TIME a CoinGecko adatai szerint csütörtökön minden idők legalacsonyabb szintjére, 289 dollárra esett, bár később 440 dollár körüli szintre állt vissza. Az adatplatformon egykor a top 100-as tokenek közé tartozott a novemberben rögzített 2,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával, a TIME azóta a 244. helyre csúszott vissza 205 millió dollárral.

Egy Patrynhoz tartozó kriptotárca csütörtökön gyorsan megszabadult egy rakás különböző tokentől, a DeBank és a Zapper követők szerint a tárca teljes nettó értéke néhány óra alatt 450 millió dollárról 70 millió dollárra esett vissza.

Eközben egy másik, szintén Patrynhez köthető cím is hasonlóan aktív volt. A címet Taylor Monahan, a MyCrypto Ethereum eszköz vezérigazgatója követte nyomon, aki azóta figyeli a tárcát, amióta ő is áldozatul esett a Quadrigának.