Debütált a Worldcoin és a WLD token: íme a legfontosabb tudnivalók

Dübörög a Worldcoin világhódító hadjárata, nemrégiben ugyanis működésbe lépett a projekthez tartozó mainnet, illetve a WLD tokent is piacra dobták. Az örömhírt az ötletgazda, Sam Altman osztotta meg a nagyközönséggel a Twitteren keresztül a hétfői nap folyamán. 

Altman, aki a ChatGPT-t megalkotó OpenAI vezérigazgatója, szóban forgó projektjével alapjaiban akarja megreformálni a digitális azonosítást. A vállalat korábban a Twitteren osztott meg hírmorzsákat a megjelenéssel kapcsolatban, de a Semafor hírportál volt az, aki elsőként hivatalos információkat szolgáltatott ezzel kapcsolatban.

Vasárnap a felhasználók a Worldcoin mobilapplikációján keresztül pontos infókat kaptak a megjelenés időpontját illetőleg, mivel a felugró értesítés amellett, hogy gátolta a funkcionalitást, az alkalmazás frissítését javasolta számukra. A rendszerüzenetben a következő állt: „Eljött az idő. Csatlakozz hozzánk a World App-ben. 2023. július 24, 11 óra”.

A Worldcoin WLD tokenjének árfolyama rakétaként lőtt ki a megjelenése óta, ugyanis nem kevesebb, mint 88,4%-kal emelkedett meg az egyes kriptotőzsdéken. Legmagasabb eddig rögzített ára 3,14 dollár volt, ami a becslések szerint tovább fog emelkedni.

A fejlesztők is örülhetnek ezeknek a fejleményeknek, hiszen ezáltal hozzáférhetnek a Worldcoin szoftverfejlesztő készletéhez (SDK). Így új eszközöket és appokat hozhatnak létre a World ID-t hasznosítva, ami a projekt “mögöttes személyazonossági protokollja”. Annak érdekében, hogy a felhasználók fiókja teljesen hitelesített legyen, elengedhetetlen az Orb íriszszkennelő eszköz használata. Ez a hitelesítési mechanizmus az egyedi íriszkódokon alapszik és nem tárol semmilyen további személyes adatot. Sokan bírálták a személyazonosítás ezen módját, de Altman és csapata fittyet hány az elégedetlenkedő véleményekre.

Az előzőekben az SDK még csak béta fázisban funkcionált, de a hitelesített felhasználók ennek ellenére is részt vehettek 4 token airdropban.

„A béta tokenek átváltásra kerülnek majd és -azok a userek, akik közreműködtek a béta fázisban- kedvük szerint használhatják majd őket mind a World App-ben, mind pedig másutt”, nyilatkozta Tiago Sada, a Worldcoin mögött álló a Tools For Humanity startup termék, mérnök és tervezési vezetője. Arra vonatkozóan, hogy a token forgalomképes lesz-e, nem adott egyenes választ, elmondása szerint ez a külső felektől függ majd.

WLD token a kereskedés első napján a Binance tőzsdén, 15 perces chart, TradingView

A Worldcoin lehet a biometrikus azonosítás úttörője

A token bevezetése azt is jelenti, hogy a projekt rövidesen befejezi az Optimism hálózatra való migrációját, ami egy Ethereum kompatibilis Layer 2 skálázási megoldás. Ezenkívül várható, hogy a rendelkezésre álló Orbok száma is megnövekszik majd világszerte.

Ez idáig 200 Orb érhető el különböző helyszíneken és a vállalat az idei év végéig még 1 500 darabot szeretne beizzítani. Az eszközöket Németországban gyártják és a jövőben már időpont is foglalható lesz íriszszkennelésre.

Az alkalmazás jelen pillanatban 120 országban telepíthető, míg a hitelesítést az elkövetkezendő hónapokban 35 városban szeretnék kivitelezni. Mindmáig több mint 2 millió ember került beszkennelésre az Orbok által. Számszerűleg 32%-uk Ázsiában és Afrikában, 19%-uk Amerikában és 17%-uk Európa szerte – olvasható a Worldcoin fehér könyvében.

A biometrikus adatok felhasználásával nem mindenki ért egyet s azzal sem, hogy mesterséges intelligencia segítségével kreálják a speciális kódokat. Hozzátették, hogy „eleget tesznek az egyes országokban érvényben lévő törvényeknek és a tárgykörre vonatkozó szabályozásoknak”. Így történhet meg az is, hogy az amerikai állampolgárok és az ott élők nem juthatnak hozzá a tokenhez, viszont szert tehetnek hitelesített World ID-re.

A Tools for Humanity májusban a C-körös finanszírozási forduló alkalmával 115 millió dollárt zsebelt be. A kört a Blockchain Capital vezette, valamint hozzájárult az a16z, a Bain Capital Crypto és a Distributed Global is.