Zágráb is nyit a blokktech felé: DLT-alapú adminisztrációra írtak ki pályázatot

Több cég, köztük a Deloitte  és az Omega Software is pályázott Zágráb által kiírt tenderre, mely a napi adminisztratív feladatok blokklánc-alapú kezelésére írtak ki, jelentette a Vecernji híroldal.

Zágráb is felül a blokklánc vagonra

A forrás szerint a horvát főváros önkormányzata a blokklánc technológia adoptálására és integrálására készül a napi adminisztratív feladatok terén. Két kiemelt alkalmazási területe a bizalmas dokumentumok biztosításánál és a helyi cégek üzleti eljárásainak monitorozásánál lenne.

Három cég adott be pályázatot, köztük van a Deloitte, az Omega Software helyi DLT startup, és egy helyi szoftvercég, mely az IT Systems és a New Technologies összeolvadásából jött létre.

Több, mint 60 millióan játszanak havonta a világ legnagyobb bitcoin csapján. Lottó, HI-LO játék, bitcoin kamat egy helyen!

Bécs után Zágráb

Tegnap számoltunk be a bécsi önkormányzat és egy osztrák blokklánc kutatóközpont kezdeményezéséről, mely során egy olyan token kibocsátásán dolgoznak, melyet a város lakossága jutalomként kap különböző feladatok végrehajtásakor.

Olivera Majic, Zágráb polgármestere a pályázatot kommentálva kijelentette, egy magas funkcionalitással rendelkező blokklánc rendszer a főváros egyik top prioritása, és “részét képezi az üzleti gyakorlatok szélesebb transzformációjának a jól teljesítő városi önkormányzatnál.”

A horvát törvények értelmében minden hivatalos kormányzati dokumentumot (digitális és papír) legalább 10 évig meg kell őrizni mielőtt kidobhatnák.

A képviselők szerint a papíralapú dokumentumokat akár 20 évig is tárolni tudják, de az elektronikus másolatok esetében a digitális igazolások maximális szavatossága, amelyek a dokumentumok hamisíthatatlanságáért felelnek, mindössze 5 év.

Amint lejár az ilyen e-aláírások szavatossága, szinte lehetetlen megállapítani, hogy egy dokumentum autentikus-e vagy sem.

A hatóságok már elkezdték elbírálni a pályázatokat és 90 napjuk van rá, hogy döntsenek. A blokklánc rendszer bevezetését pedig pontosan 1 hónap múltán várja az önkormányzat.