Saját jutalomtokent fejleszt Bécs városa, jön a Vienna token

Miközben odakint tombol a kriptók nukleáris tele (ne nézz ki az ablakon), addig Bécs egy blokklánc alapú token fejlesztésébe kezd, írta a Trending Topics január 28-án.

A token, melyet csak simán Bécs tokennek neveznek először 2018 decemberében került a hírekbe és a Bécsi Közgazdasági Egyetemmel közösen készül.

Shermin Voshmgir, a bécsi székhelyű Kriptoközgazdasági Kutatóintézet vezetőjének elmondása szerint a tokenben azok részesülnek, akik véleményt nyilvánítanak a városról, vagy egy fizetős parkolóhelyeket listázó applikáción belül, vagy azért, ha a városban biciklivel közlekednek. A tokeneket később fel lehet használni például színházjegyek vásárlásakor.

A Trending Topics oldalnak nyilatkozva Voshmgir hozzátette, az ösztönzőprogram nem az egyetlen felhasználási területe a tokennek és egyes felhasználási esetek már múlt év ősze óta készen állnak.

“A tervezési fázis legelső szakaszában vagyunk, ahol még azt is el kell döntenünk Bécs városával közösen, hogy a Vienna token hogyan is nézzen ki. Meg kell értenünk hogyan tudunk egy olyan tokent generálni, mely hozzáadott értéket biztosít a városnak.”

Szerinte a tokenek lesznek a blokklánc technológia killer applikációi, mivel egy teljesen új üzleti modell kifejlődését hozhatják az elkövetkezendő 10 évben.

Voshmgir megemlítette a tokenalapú művészeti és ingatlanprojekteket is, és szerinte a részleges tulajdonjog egy hasznos eredménye a technológia alkalmazhatóságának (a tokenizáció jelentőségéről itt olvashattok többet).

2018. decemberében Bécsben alapították meg az Osztrák Blokklánc Kompetencia Központot, amely aktívan részt vesz a Vienna coin fejlesztésében. A multidiszciplináris kutatóközpont emellett a dolgok internetére (IoT), a pénzügyekre, az energiára, a logisztikára és a közigazgatás alkalmazásaira összpontosít a blokklánc technológia területén.

A kanadai Calgary város decemberben szintén egy saját digitális pénz kifejlesztésébe kezdett. A Calgary dollár célja, hogy a helyi üzletekben lehessen vele termékekért és szolgáltatásokért fizetni, illetve adományként is felajánlható. A város képviselői szerint az érme segítségével városon belül maradnak a kis helyi vállalkozások bevételei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük