Zöld és fenntartható bitcoin bányászlétesítményt épít az Argo Blockchain

A londoni székhelyű kriptovaluta vállalat, az Argo Blockchain egy új tervvel állt elő, amely szerint szeretné létrehozni a világ első tiszta energiával működő Bitcoin bányászpool-ját. Ezt az új kezdeményezést egy DMG Blokchain Solutions vállalattal közösen partnerségben szeretnék megvalósítani.

A Bitcoin energiafelhasználása fokozatosan növekszik

A Bitcoint már régóta éri kritika környezetvédelmi aggályok miatt. A kritikusok állandóan felróják a Bitcoin számlájára a bányászathoz szükséges elektromos áram felhasználást. Most ezek a hangok ismét felerősödtek, mióta a Bitcoin árfolyama tartósan 50.000 dollár felett tartózkodik. Ezzel egyidejűleg a bányászok elektromos áram felhasználása ismét kilőtt a megnövekedett kereslet miatt. Ugyanis az árfolyam növekedése a bányászatot is egyre jövedelmezőbbé teszi, így a bányászok ösztönözve vannak az operáció bővítésére.

A Cambridge Egyetem által készített ‘Bitcoin elektromos áram felhasználási index’ alapján a Bitcoin bányászok világszerte körülbelül 138.7 terrawatt értékű elektromos áramot fogyasztanak el, ami a teljes globális felhasználás 0.5%-át teszi ki. Tavaly március óta a Bitcoin árfolyama a 9-szeresére emelkedett.  Ennek köszönhetően becslések szerint a bitcoin bányászat éves áramfelhasználása kétszeresére nőtt. Összehasonlításképpen ez az energiafelhasználás túllépi az olyan fejlett államok éves áramfogyasztását, mint Svédország, Svájc, Finnország, stb.

zöld bányászat

A kriptobányász szektorra nagy nyomás nehezedik a tétlenség miatt

Több oldalról is egyre gyakrabban fogalmaznak meg aggályokat a Bitcoin pazarló energiafelhasználása miatt, például a kormányok részéről, de az olyan véleményformáló személyek mint Bill Gates is kritizálják ez miatt a kriptókat. Ők a Bitcoin mint kriptovaluta hasznosságát és szükségességét kérdőjelezik meg a túlzott energiafogyasztás miatt. Éppen ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni a Bitcoin és a kriptoszektor környezetvédelmi hatásait.

Az Argo Blockchain és a DMG, egy kanadai blokklánc- és bányászcég közös kezdeményezésének a lényege, hogy a bányászati tevékenységüket vízi erőművek által generált elektromos energiára állítják át, amely teljesen fenntartható energiának számít. Az Argo Blockchain vezérigazgatója, Peter Wall a megjelent közleményben hangsúlyozta, hogy a bányászoknak egy fenntartható megoldást kell találniuk. “Nagyon bízunk benne, hogy a Bitcoin bányászati szektor további vállalatai követnek minket abban, hogy mérsékeljük a globális klímaváltozás következményeit,” emelte ki Peter Wall.

“Tennünk kell a klímaváltozás ellen, éppen ezért az Argo és a partnerünk, a DMG elsődleges prioritása, hogy egy zöld bitcoin bányászpool-t hozzunk létre, amivel a bolygónkat akarjuk védeni saját magunk és a jövő generációi számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük