Bill Gates: Ha nem vagy olyan gazdag, mint Elon Musk, vigyázz a bitcoinnal

A Microsoft alapítója szerint ha valakinek kevesebb pénze van, mint a milliárdos Elon Musk-nak, legyen óvatos a bitcoinnal.

A Microsoft feje, az önjelölt virológus és a világot megmenteni szándékozó Bill Gates arra hívta fel a leendő bitcoin tulajdonosok figyelmét, hogyha Elon Musk befektetési stratégiáját akarják követni, legyenek nagyon óvatosak. Gates a Bloomberg-nek adott interjújában azt mondta, hogy Musk olyan kifinomult kereskedés-elemzési és kezelési technikákhoz férhet hozzá, amelyekhez egy átlagember nem.

Arra a kérdésre, hogy a bitcoin mennyire tud érzékenyen reagálni a Twitteren megosztott különféle bejegyzésekre (ezzel kétségtelenül Elon Musk tweetjeire gondolt a Bloomberg újságírója), Gates azt válaszolta, hogy Elon Musk-ot valószínűleg nem érintik a piaci összeomlások:

Elon-nak rengeteg pénze van, és nagyon átgondolja a dolgokat, ezért tudod, nem aggódom, hogy a bitcoinja véletlenszerűen felfelé vagy lefelé megy.”

Február 23-án lesz két hete, hogy kiderült a Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint. A hír hatására a bitcoin árfolyama kilőtt, egészen 58 000 dollárig menetelt a kriptovaluta, tegnap viszont drasztikus árcsökkenést figyelhettünk meg, egészen 46 000 dollárra zuhant vissza a BTC.

Gates szerint hiba lenne, ha az átlagos befektető vakon követné Musk piaci lépéseit és optimizmusát. Azt üzeni azoknak, akik nem milliárdosok, hogy inkább vigyázzanak.

“Azt gondolom, hogy olyan emberek keverednek bele ebbe az őrületbe, akiknek nincs is sok pénzük. Ha kevesebb pénzed van, mint Elon-nak, inkább légy óvatos” – tette hozzá Gates.

A Microsoft feje szerint a digitális valuták nem feltétlenül rosszak, de úgy véli átláthatónak, visszafordíthatónak és lényegében központosítottnak kellene lenniük. Gates arra is kitért, hogy a COVID-19 járvány kezdete óta a Gates Alapítvány többször használt már különféle digitális pénzeket, hogy ezzel is segítse a segélyalapok elosztását a rászorulók között.

Musk és Gates, avagy a kutya-macska viszony

Az utóbbi időben elég sokszor akasztotta összes a bajszát Musk és Gates. Úgy tűnik a két milliárdos vállalkozó nem igazán szívleli egymást, hiszen többször kritizálták a másik megjegyzését vagy munkásságát negatívan.

Tavaly nyáron mi is írtunk arról, hogy Musk koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bejegyzései miatt Gates arra kérte a Tesla fejét, hogy inkább fogja be a száját. Azóta az udvarias utalgatásoknak és beszólásoknak nincs vége. A Gates kijelentése után Musk azzal vágott vissza, hogy igenis képben van a koronavírussal kapcsolatban, mivel a Tesla gyártja a CureVac számára az oltáshoz használt eszközöket és szimplán tökfejnek nevezte Bill Gates-et.

Nemcsak a COVID miatt kezdett el a két vállalkozó civakodni, hanem a SpaceX programja miatt is. Musk a Marsra repülne és az űrturizmust fejlesztené, míg Gates szerint semmi értelme a rakétafejlesztésnek, amit Musk próbál erőltetni.

Nem maradhatott ki a vitából a Tesla sem. Gates szerint nagyszerű, amit a Tesla eddig a globális felmelegedés csökkentése és a klímaváltozás megfékezése érdekében tett, de elektromos kamiont gyártani semmi értelme. Gates arra hivatkozott, hogy az akkumulátorok nagyok és nehezek, ezért a teherautók esetében semmi értelme ezekkel kísérletezni, hiszen ezek a gépjárművek a hosszútávú utak megtételére és nagy tömegek szállítására nem lesznek megfelelőek. Musk nem hagyta magát és azzal vágott vissza, hogy Gates-nek fogalma sincs miről beszél. Majd hozzátette: “Nem rosszindulatú, csak a fizikához nem ért.”