Zöld utat kapott a ‘Britcoin’, érkezik a digitális font Angliában

A Britcoin névre keresztelt kezdeményezés, vagyis a digitális font létrehozására és bevezetésére irányuló törekvés, célegyenesbe látszik érni. A megvalósításra vonatkozó tervezetek egyelőre még egyeztetés alatt állnak. Ha minden terv szerint halad, az elkövetkezendő néhány év során foganatosításra kerül majd az új fizetőeszköz. 

Az Egyesült Királyság központi bankja és a kincstári hivatal a napokban erősítette meg a hírt, miszerint a digitális font megalkotásán szorgoskodnak. A tervek szerint még 2030 előtt be szeretnék vezetni a gazdaságba.

„A készpénzhasználat mellett a digitális font, ami a Bank of England által kerülne kibocsátásra, egy vadonatúj fizetési lehetőséget testesítene meg. Egy olyan alternatívát, amely könnyen kezelhető, megbízható és mindenki számára elérhető”, nyilatkozta Jeremy Hunt, brit pénzügyminiszter.

A bejelentést követően a központi bank egy új tanács létesítése mellett döntött, melynek elsődleges célkitűzése a CBDC (central bank digital currency – digitális jegybankpénz) megtervezése. Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója, szerint a magánélet megóvása és a hasonló kritériumok előzetes megállapítása elengedhetetlenek.

„Ahogy a körülöttünk lévő világ és fizetési szokásaink is egyre digitalizáltabbá válnak, úgy a digitális font létjogosultsága is egyre csak nő. Ez az eszköz elősegítené a pénzügyi stabilitás és a pénzbe vetett bizalom megőrzését amellett, hogy a gazdaság szereplőinek is kedvezne”, magyarázta Bailey.

A Britcoin projekt részletei még váratnak magukra, annyi azonban bizonyos, hogy sem a kormánynak, sem pedig a központi banknak nem lesz hozzáférése a személyes adatokhoz. A magánszektor digitális tárcákon keresztül tudja majd igénybe venni a valutát. Kezdeti korlátozásokra lehet majd számítani, amelyek megszabják majd, hogy egy személynek vagy vállalkozásnak milyen mennyiségben lehet digitális fizetőeszköze.

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, már 2021-ben is felvetette a digitális jegybankpénz ötletét s úgy tűnik, közbenjárása sikeres volt. A politikus, aki kriptobarát szemléletmódot képvisel, saját NFT létrehozása elől sem zárkózik el országa számára. Mellesleg a Britcoin, vagyis a digitális font, által Anglia forradalmasító szerepben tündökölhetne a világgazdaságban.