Zsarolás kriptovalutában: elfogtak egy belgrádi hackert, bitcoinban kért váltságdíjat


A Szerb rendőrség és az FBI közös akciója során szombaton letartóztattak egy 36 éves belgrádi férfit, mert azzal gyanúsítják, hogy tagja a “The Dark Overlord” hacker csoportnak, amely többek között a Netflix ellen is támadásokat hajtott végre.

A szerb rendőrség nyilatkozata szerint, bűnügyi egységük részt vett az FBI által vezetett a “The Dark Overlord” csoport elleni nemzetközi rendőri akcióban.

„Az akció célja a “The Dark Overlord” csoport tagjainak felkutatása volt, akik 2016 júniusa óta több számítógépes hálózatba betörtek és legalább 50 áldozatuk ismert. Ezek között amerikai állampolgárok is vannak, akiknek különféle személyes adataikat tulajdonították el. A gyanúsítottak ezután zsaroló üzeneteket küldtek az áldozatoknak, hogy az ellopott adatokat nyilvánosságra hozzák, amennyiben nem fizetik meg a kért összeget”– áll a rendőrségi nyilatkozatban.

Zsarolás kriptovalutában

A „Sötét Uralkodók” kizárólag kriptovalutában kérték az összeget, konkrétan bitcoinban, azért mert ezeket a tranzakciókat nehéz nyomon követni. Ilyen módon jogtalanul eltulajdonítottak legalább 275 000 amerikai dollárt. A belgrádi gyanúsítottól elkobozták a hackeléshez használt eszközöket.

A csoport eddigi működése során tetemes károkat okozott. Legnagyobb támadásuk a Netflix elleni volt, hatalmas károkat okozva az online videó szolgáltatónak.

Zsarolás kriptovalutában: elfogtak egy belgrádi hackert aki bitcoinban kérte a váltságdíjat2016 decemberében a hackerek sikeresen feltörték a Larson Studios védelmi rendszerét, amely filmek és sorozatok digitális utómunkálataival foglalkozik. Adatbázisukból nagyszámú digitális videofelvételt loptak és ami a legmegdöbbentőbb, megsemmisítettek 60 terabájtnyi adatot. A betörés után üzenetet küldtek a Larson Studios tulajdonosainak, amiben 50 bitcoin váltságdíjat követeltek, ami akkori piaci áron 50 000 amerikai dollárnak felelt meg, cserébe hogy ne hozzák nyilvánosságra az ellopott adatokat. A cég engedett a zsarolásnak és kifizette a kért összeget. A támadóknak nem a Larson Studios volt az elsődleges célpontja, hanem a cég legnagyobb kliense a Netflix. Amint sikeresen megkapták a váltságdíjat, azonnal a Netflix ellen fordultak. Tőlük már 225 bitcoin váltságdíjat kértek, azért hogy ne osszák meg a nyilvánossággal az új, nyáron induló sorozatuk epizódjait.

„Egy hónapotok van a követelés teljesítésére, vagy a sorozatot kiszivárogtatjuk az internetre.”– áll az egyik zsarolólevélben. A Netflix szembesült a fenyegetéssel és a rá váró többmilliós veszteséggel és kifizette a kért összeget. A fizetés ellenére a hacker csoport múlt év április 28-án közzétette Az élet narancssárga oldala című sorozatot a Piratebay és Megaupload oldalakon. Két nappal később a Twitter csatornájukon is megosztották, annak érdekében, hogy mindenki tudomást szerezzen a sorozatról. Ez miatt később a Twitter törölte a profilt.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.