Zsarolóvírusok szedik az áldozataikat Floridában

Lake City, egy apró kisváros Észak-Floridában, közel félmillió dollárt fizetett bitcoinban egy zsarolóvírus támadást végrehajtó hackercsoportnak, miután azok megfertőzték a város számítógépes rendszerét. Ez a második alkalom két héten belül, amikor egy floridai kisváros zsarolóvírus hack áldozatává válik. A hackerek eddig több mint 1 millió dollár értékű bitcoinnal lettek gazdagabbak.

Lake City is zsarolóvírus áldozatává vált

A 12 000 lakosú kisváros félmillió dollárnyi BTC-t köhögött ki a hackereknek miután egy óvatlan alkalmazott megnyitott egy e-mailt. Ezek után a vírus végigment a hálózaton és lehetetlenné tette a lakosoknak, hogy online fizethessék be a számláikat.

A hackerek ezután felvették a kapcsolatot a város biztosítójával, ami 42 bitcoint fizetett két héttel a hálózat hackje után. A város annak ellenére döntött a BTC-k utalása mellett, hogy az FBI arra kérte, hogy ne tegyék.

A League of Cities biztosító állta a számla tetemes részét, míg a maradék 10 000 dollárt a Lake City adófizetők dobták össze. Stephen Witt, a város polgármestere szerint emiatt a biztosítási díjak az egekbe szökhetnek a jövőben, mert a biztosító visszafizetteti a kárt a lakosokkal.

Fölöttébb népszerűek a floridai városok a Bitcoin zsarolóvírus hackerek körében

Nem az első zsarolóvírus hack Floridában. Két héttel ezelőtt Riviera Beach, egy másik kisvárosnak kellett 600 000 dollárt bitcoinban átutalnia hackereknek.

A helyi újság jelentése szerint az önkormányzat jóváhagyta a 65 bitcoin kifizetést, hogy visszakapják a számítógépes rendszerük fölötti ellenőrzést. A támadás ugyanúgy zajlott mint Lake City esetében, egy óvatlan közszolga egy kéretlen e-mailt megnyitva szabadította rá a hálózatra a malwaret.

A zsarolódíj nagysága eltörpül az okozott kár mellett és a város informatikai vezetője szerint jóval 1 millió dollár fölött lesz a rendszerben okozott károk kijavítása és a biztosítás.

Hasonló eset történt májusban Baltimoreban is, ahol kétszer is zsarolóvírus áldozatává vált az önkormányzat egy év alatt. A város ellenben itt nem fizetett és még mindig a a zámítógépes rendszereik visszaszerzésén dolgozik. A The Baltimore Sun szerint 65%-a hálózatnak már újra elérhető. Egy év után.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.