Zuhanórepülésben a Bitcoin bányászati nehézség – hova tovább?

2024. július 4-én a Bitcoin hálózata az idei év második legnagyobb nehézség csökkenését szenvedte el. A bányászati nehézség 5%-kal csökkent, 83,67 trillióról 79,5 trillióra. Vajon itt az ideje, hogy elkezdjünk aggódni?

A Bitcoin bányászati nehézség ezen a héten 5%-kal csökkent a július 4-i 850,752-es blokkmagasságnál. Ez a visszaesés, amely a második legnagyobb idén, a május 9-én 842,688-as blokkmagasságnál bekövetkezett 5,62%-os csökkenést követi. Mindkét számottevő esés a negyedik felezési esemény után valósult meg, a 840 000-es blokkmagasságnál. Annak ellenére, hogy a hashár soha nem látott mélypontokat ért el, a hashráta továbbra is 582,33 exahash/másodperc (EH/s).

Ezenkívül az átlagos blokkgenerálási intervallum körülbelül tíz perc és négy másodperc volt. A BTC alacsony ára, amely közvetlenül befolyásolja a hashár szintjét is, jelentős nyomást gyakorolt a bányászokra. Az elmúlt két hónapban a bányászati bevételek nagy mértékben csökkentek a visszaesést megelőző két hónaphoz képest. Ez három egymást követő nehézségcsökkentést eredményezett, bár az első kettő kisebb mértékű volt – 0,79% és 0,05%. A következő nehézségi korrekció július 19-én várható és valószínűleg újabb hanyatlás következik majd.

A Bitcoin bányászati nehézségének közelmúltbeli, egymást gerjesztő csökkenése rávilágít a bányászokat szüntelenül gyötrő kihívásokra, melyeket az alacsony hashár és a csökkenő bevételek generálnak. Ahogy a hálózat alkalmazkodni próbál, a július 19-én esedékes újbóli korrigálás folytathatja ezt a mintát. Ez az időszak kihangsúlyozza a Bitcoin ökoszisztémájának dinamikus jellegét, ahol a külső tényezők jelentősen befolyásolhatják a működési szempontokat, beleértve a bányászok számára előnyös korrekciókat is.

Felmerülhet a kérdés, hogy a bányászok miként vélekedhetnek s reagálhatnak minderre? Sajnálatos módon előreláthatólag hosszú távú viszontagságokkal kell majd szembesülniük, noha az elmúlt hónapokban is akadt belőlük bőven.