1 milliárd XRP tokent szabadítottak fel január első napján – de nem kell tőle félni

A kriptovaluta tranzakciókat követő Whale Alert számolt be róla, hogy az év első napján a Ripple Tech egy milliárd XRP tokent szabadított fel. 

Ez egy szokásos eljárás, amelyet minden hónap első napján végrehajt az XRP kibocsátója, a Ripple. Azonban 1 milliárd XRP egy összegű piacra dobása összegben eltér a korábban tapasztaltaktól. Az elmúlt néhány évben ugyanis ezeket a tokeneket két tranzakcióban 500-500 millió érmével szabadították fel.

Ezek a letéti felszabadítások programozottan, előre meghatározott módon 2017 óta automatikusan megtörténnek. A terv az volt, hogy fokozatosan 55 milliárd XRP-t szabadítanak fel a cég által tárolt letétből, így valószínűleg ezek a tranzkaciók még ebben az évben befejeződnek.

Rendszerint a Ripple ezután 800 vagy 900 milliót vissza helyez a letétbe, a többit pedig működési költségeinek fedezésére, ügyfeleinek és más pénzintézetekkel történő tranzakcióra fordítja, valamint XRP kriptotőzsdékre küldésével támogatja az érme likviditását.

Összességében a kiadott 1 milliárd XRP 835 millió dollárnak felel meg. Amikor ezek a letéti kibocsátások négy évvel ezelőtt kezdődtek, az XRP-közösségben sokan attól tartottak, hogy ezek a tranzakciók majd lenyomják az XRP árát. Még petíciót is indítottak, hogy a Ripple hagyja abba az érmék feloldását. Idővel azonban világossá váltak, hogy ezeknek az érméknek a megjelenése nem befolyásolják az árat.

Nagy összegű XRP utalások

Pár órával ezelőtt a Whale Alert két XRP-transzfert is észlelt, egyenként húszmillió érmével. Az elsőt a Ripple indította el a Fülöp-szigeteki platformjára – a Coins.ph tőzsdére. Ezt a platformot gyakran használják XRP küldésére. A második átutalással az amerikai székhelyű Bittrex tőzsde húszmillió XRP-t helyezett át a Bitstamp kereskedési platformra. A Bitstamp a Ripple európai kereskedési helyszíne.

Jelen pillanatban a 8. helyen álló XRP kriptovaluta 0,8-0,85 dolláros árfolyamszint között ingadozik. A legtöbbet a céggel szemben megindított milliárd dolláros per kapcsán olvashattunk az XRP-ről, ennek ellenére is minden idők legjobb évét zárta 2021-ben a Ripple.

Forrás: U.Today