10 ezer satoshi alatt a Bitcoin Big Mac Index

Először került 10 ezer satoshi alá a Bitcoin Big Mac Index, azaz egyetlen mekis hamburger ára sosem volt ennyire “olcsó” bitcoinban mérve.

A Big Sats Index azt méri, hogy a híres Big Mac Index alapján mennyibe kerül jelenleg egy hamburger a McDonald’s-nál bitcoinban, vagyis ma már inkább satoshiban mérve. Az először 1986-ban publikált Big Mac index eredetileg azért jött létre, hogy az egyes hagyományos devizák erősségét mutassa egymással szemben. Az index analógiájára készült el a bitcoinban mért hamburger ár is.

A gyorsétterem és a csilliárd dolláros forex piac jól szemlélteti napjaink egyre égetőbb problémáját. Az azonnali elégedettség iránti vágy felülírja a hosszútávú jólétet, akár egy egészségtelen hamburgerről akár pedig a végtelen mennyiségben elérhető pénzről van szó. A számok pedig igen hasonló képet festenek le. Amikor a bitcoin a héten elérte a 60 ezer dollárt 1 bitcoinért 10402 darab Big Mac burgert tudtunk vásárolni, amíg egyetlen hamburger mindössze 9614 satoshiba került. Összehasonlítva, 2020 márciusában még 100 ezer satoshiba került egy Big Mac, 2016-ban pedig 1 millió darab satoshit kellett kifizetnünk ugyanezért.

A Bitcoin Big Mac Index egy újabb példája a bitcoin és a hagyományos pénzek csatájának. Mivel a hagyományos pénzek kínálatának nincs korlátja, a hagyományos Big Mac Index értéke csak felfelé nő, míg bitcoinban jegyzett párja a nullához tart. Hasonló álláspontra helyezkedett egyre több cég is az utóbbi időben, többek közt a MicroStrategy és a Tesla váltotta át a készpénz készletének egy részét bitcoinba, hogy elkerüljék az infláció okozta pénz gyengülést.