10 nap múlva leleplezik, ki áll valójában a Bitcoin mögött

Ezt állítja legalábbis a gotsatoshi.com nevezetű oldal, amely visszaszámlálója szerint kevesebb, mint 10 nap múlva fény derül a Bitcoin híres első emberének, Satoshi Nakamotónak kilétére.

Persze a veteránok már valószínűleg csak legyintenek a hírre, mondván úgy sem derül majd ki semmi. A kriptovilágban a legjobb hírverést Satoshi nevének körbedobálásával lehet elérni. A legjobb PR fogás így nyilván az, ha azt ígéri valaki, hogy na, majd ő megmondja, ki is valójában Satoshi.

Ettől függetlenül, az oldal meglehetősen sok figyelmet kapott globális szinten a kriptoközösségtől. Maga a honlap, és a hozzátartozó közösségi média oldalak meglehetősen rejtélyesek. Mindössze annyival kecsegtetnek, hogy (a cikk írásakor) 9 nap és 21 óra múlva leleplezik a Bitcoin megalkotóját. A honlapra térve fel is iratkozhatunk egy hírlevélre, hogy nehogy lemaradjunk valamilyen friss hírről az üggyel kapcsolatban.

Nem minden stimmel a Satoshi történettel kapcsolatban

De mielőtt túlságosan izgatottak lennénk, azért beszéljünk azokról a jelekről is, amik inkább arra mutatnak, hogy megint csak egy PR fogásról van itt szó, és nem valós leleplezésről. Az egyik legaggasztóbb jel, hogy a honlap metaleírásának szövegében az éles szemű olvasók rögtön találtak is egy nyelvtani hibát. Ha tényleg valós lenne az oldal, akkor egy ilyen kaliberű leleplezés nem engedhetne meg magának ennyire amatőr hibát.

10 nap múlva leleplezik, ki áll valójában a Bitcoin mögött - Satoshi Nakamoto

A másik jel, ami az átverésre mutat, hogy míg a honlap végig úgy utal Satoshira mint egy leleplezendő harmadik személy, addig a kapcsolódó közösségi média oldalak már más szögből közelítik meg a témát. A Twitter fiók leírásában például a „leplezz le, ha tudsz” mondatot olvashatjuk. Ez viszont azt jelentené, hogy maga Satoshi áll a dolog hátterében. De akkor meg miért azzal a kérdéssel indítanak a honlapon, hogy „Hol a fenében van Satoshi?”. Lehet, hogy csak mi magyarázunk bele valamit – de az is lehet, hogy szimplán tényleg átverésről van szó.

A legtöbben nem veszik komolyan a dolgot, és mint ahogy azt most leírtuk, ezt érvekkel is alá tudják támasztani. Hosszú évek óta nem hallott senki Satoshiról. Hogy miért épp most bújna elő, azt nehezen lehet bármivel is magyarázni.

Amikor majd kiderül, hogy csak egy jól sikerült reklám volt az egész, akkor majd mindenki mondhatja, hogy „ő bezzeg megmondta, hogy nem lesz igaz”.

De ha mégis igaz… Na, arról garantáltan hallani fog mindenki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük