Itt egy módszer állam bácsinak a Bitcoin kicsinálására

  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Saifedean Ammous, a Bitcoin Standard című könyv írója, ismert kripto-közgazdász Stephen Livera innovatív technológiákkal foglalkozó adásában többek között arról beszélt, hogy mit kell tenniük a kormányoknak ahhoz, hogy megszabadulhassanak a Bitcointól.

Állam bácsi: így tudod kicsinálni a Bitcoint

Livera az adás egyik szegmensében azt vetette fel a közgáz professzornak, hogy ha a kormányok teljes tilalmat vezetnének be a Bitcoinra, akkor az embereknek feltűnne, hogy zéró kontrolljuk van a saját pénzügyeik fölött, különösen ami a bankszámláikon található pénzt illeti. Ammous válasza ez volt:

Az emberek azt gondolják, hogy ha a kormány elfogad egy törvényt ami betiltja a Bitcoint, akkor az eltűnik, majd jót nevetnek rajtunk és itt a történet vége. Szerintem épp ellenkezőleg. […] Minél diktatórikusabb eszközökkel élnek a kormányok a Bitcoinnal szemben, annál szigorúbbak pénzügyileg általánosságban is, és annál rosszabb a monetáris politikájuk.

Azaz, ha az emberek Bitcoint szeretnének venni és a kormány azt mondja, ‘Ha Bitcoint veszel akkor börtönbe kerülsz,’ akkor 1) azt mondhatjuk, nyilvánvaló, hogy az embereknek jó okuk van a Bitcoin vásárlásra, máskülönben nem kockáztatnák a börtönt. És a tény, hogy a kormány meg akarja akadályozni őket hogy vásároljanak azt jelenti, hogy a kormányok pénzügyi korlátozást gyakorolnak felettük.

És végső soron ez a Bitcoin használati esete. A Bitcoin használati esete, hogy pénzt mozgatunk a világban anélkül, hogy a kormányodnak be kellene számolnod róla. És így minél több kormány fogad el ilyen szigorításokat, annál több problémát vesznek a nyakukba, annál rosszabb a monetáris politikájuk, és az mint tudjuk, nem csak a nyugati kormányokat jelenti. […] Az egész világra vonatkozik.

A Bitcoin és a Streisand-effektus

Ammous szerint, ha minél több helyen kezdenék el tiltani a Bitcoint, az végső soron pozitív hatással lenne az elfogadottságára. A Bitcoin tranzakciókat lehetetlen (vagy legalábbis nagyon nehéz korlátozni), így a központi szereplő tiltása Streisand-effektusban kulminálódna.

A Bitcoin totális tiltása pont az ellenkezőjét érné el

A jog csupán egy a kriptopénzek betiltására rendelkezésre álló állami arzenálból. Azonban lévén szó technológiai innovációról, nem lehet csak úgy betiltani. 100 évvel ezelőtt a kocsikkal is megpróbálták. A Bitcoin egy filozófiai-ideológiai mozgalom is, egy alulról építkező forradalom a rothadó, kapzsi pénzügyi elittel szemben.

Ki akarod csinálni a Bitcoint? Alkoss maradandóbbat!

Ammous, folytatva a podcaston az érvelését, arra, hogyan tudnák kicsinálni a Bitcoint a kormányok, csak egy megoldást lát: versenyezniük kell vele.

Az ötlet, hogy megölöd a Bitcoin használata által kiváltott gazdasági ösztönzőt az emberekből azzal, hogy elfogadsz egy törvényt, ami kriminalizálja használatát, szerintem puszta ábránd – nem látom a valóságalapját. […] A kormányoknak a Bitcoin megöléséhez épp az ellenkezőjét kellene tenniük amit a nocoinerek, Keynesiánusok és a Bitcoin-gyűlölők szeretnének látni. Irrelevánssá kell tenniük a Bitcoin használat gazdasági ösztönzőit a Bitcoin kinyírásához. Hogy a forrásánál vágják el a Bitcoin használat iránti keresletet. Olyan technológiát kell kínálniuk, ami jobb mint a Bitcoin – ez semlegesítheti a Bitcoin iránti keresletet.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.