10%-ot emelkedett pénteken a bitcoin bányászati nehézség

Néhány nappal ezelőtt próbáltuk megbecsülni, hogy február 24-én mekkora lehet az idei év egyértelműen legnagyobb bányászati nehézség növekedése a Bitcoin hálózatán. Valahova 10,7% és 11,5% közé lőttük be a becslésünket. De végül február 24-én kiderült, hogy ennél kevesebb, 9,95%-os volt a hálózati nehézség növekedése. A hálózat hashrátája 300 exahash per másodperc fölé nőtt és valószínűleg idén ezen a szinten marad is.

A bitcoin bányászati nehézség fogja kordában tartani a bányászokat

A bányászati nehézség minden két hétben változik, vagyis pontosabban 2016 blokkonként a hálózat hashrátájával összhangban. Az elmúlt időszakban sokkal több bitcoin bányászgép lett ismét online. Köszönhetően az árfolyam emelkedésének és az energiaárak csökkenésének. Az egyik elemző, a The Block Research adatai alapján a hálózat globális hashrátája ideiglenesen 320 exahash per másodperc fölé is ugrott a héten. És ez a növekedés valószínűleg folytatódni is fog, hiszen az energiaárak tovább csökkennek majd, miközben egyre hatékonyabb gépek lépnek be a piacra.

De a sok örömhír sosem fog teljes megkönnyebbülést hozni a bányászok számára. Hiszen a javuló gazdasági helyzetet biztosan ellensúlyozni fogja az emelkedő hálózati nehézség. Most már idén harmadik alkalommal nőtt a nehézség a hálózaton és a Luxor elemzője által számolt hashár mérőszáma is egy elég szoros tartományban mozog. A hashár azt mutatja meg, hogy egy adott időszak alatt mennyit keresnek a bányászok egy egységnyi hashrátából. A hashár most úgy 70-90 amerikai dollár per PH/nap között mozog. Nagyon figyelni kell tehát a bányászoknak, hiszen a verseny növekszik, így a költségoldalon lehet inkább a profitnövekedésre hatni.