100 éves adótörvényt változtat meg Dánia a kriptovaluták miatt

A dán adóügyekért felelős miniszter a Bitcoin és más kriptovaluták által hozott kihívásokra válaszul szeretné megváltoztatni az ország jelenlegi adótörvénykönyvét. 

A Dán Adóügynökség 16 000 személyt és céget azonosított 2015 és 2019 között, akik ez idő alatt kriptovaluta kereskedéssel foglalkoztak, számolt be a Berlingske Tidende helyi média.

Itt az ideje a változtatásra

A tranzakciók majdnem kétharmada nem volt megfelelően lejegyezve az adóbevallásokban, mondta Morten Bødskov, az adóügyekért felelős miniszter.

A miniszter szerint részben ez az ország idejétmúlt adótörvénykönyvének köszönhetően van így. Ez a törvénykönyv 1922-ben lépett hatályba, de akkor még senki sem gondolt olyan pénzügyi eszközök megjelenésére, mint a kriptovaluták.

„Célunk az, hogy biztosítsuk a szabályaink korszerűségét és korlátozzuk a hibákat a visszaélésekkel együtt. A kriptovaluták világa egy jó lehetőség erre“-tette hozzá Bødskov.

Az adóügynökség szerint egy független bizottság készül felülvizsgálni a jelenlegi szabályokat.  Szerintük a nem hivatásos befektetők nagy száma miatt a szabályokat tisztán és érthetően kell közölni a félreértések és hibák elkerülése érdekében. Noha a jelenlegi szabályok nem változnak meg egyik napról a másikra.

A tanácsnak 2023 közepéig kell előterjesztenie a javaslattervezetet a törvény megváltoztatására. Tehát még sok év van hátra, ameddig a dánok a kriptovalutákkal való kereskedelem adózási nyereségeit és veszteségeit figyelembe véve át tudják szabni jelenlegi törvényeiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.