11.4 Mrd USD értékben áramlott ki kriptovaluta tőke Kínából

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Január 8-án közölt egy érdekes riportot a kínai alapítású blokklánc biztonsági cég, a Peckshield ‘2019-es globális digitális eszközök AML kutatási jelentése’ címmel. A jelentés szerint a kriptovaluta tőkekiáramlás Kínából elérte a 11.4 milliárd dollárt a tavalyi évben. A Peckshield emellett számos illegális vagy valamilyen szempontból szabályozatlan tranzakciókat is azonosított az elmúlt években.

2017. januárjában a kínai kormányzat betiltotta a hazai kriptovaluta tőzsdék működését. A tiltás ellenére a kínai állampolgárok továbbra is hozzáfértek azonban a digitális eszközökhöz különféle tőzsdéken kívüli platformok és offshore tőzsdék által. A Peckshield által közölt jelentés egyértelműen kimutatja, hogy kínai lakosok továbbra is rendszeresen kihasználják kriptók nyújtotta előnyöket.

Peckshield

A jelentés szerint körülbelül 11.4 milliárd dollárnyi tőke hagyta el Kínát kriptovaluta tranzakciók formájában. Ez a szám kevesebb mint a 2018-as 17.9 milliárd dollárnyi érték, de több mint a 2017-es 10.1 milliárd dollár. A 2019-es szabályozatlan tőkekiáramlás Kínában az ország külföldi devizatartalékának több mint 1%-át teszi ki. A Peckshield kutatás kiemeli:

Nemzetközi szabályozatlan tőkeáramlás: Az eszközök áramlása digitális eszközökön, mint hordozókon keresztül jelentős nemzetközi mértékben. A digitális eszközök jogi definíciója még eléggé homályos a különböző országokban, így ezek a likvid eszközök jogszabályi megfelelése még eléggé gyenge lábakon áll.”

Peckshield jelentés az átverésekről

A Peckshield jelentés különféle blokkláncok full node adataira épült, amit összepárosítottak publikus adatfájlokkal a különféle láncokra vonatkozóan mint a BTC, ETH, EOS és TRX valós időben. A jelentés beszámolt a jelentős többszintű kriptovaluta átverésekről is Kínában és a világ más régióiban.

Részletesen tárgyalják a Ponzi sémára épülő OneCoin csalást, amely 4 milliárd dollárt csalt el, mielőtt leállították volna. A kutatás kiemelte a Plustoken projektet is. Itt kínai és nemzetközi befektetőket is átvertek, és több mint 200.000 BTC-t, 780.000 ETH-t és 26 millió EOS-t sikkasztottak el. Ebben az esetben is több mint 3 millió embert vertek át, ami széles körben okozott jelentős károkat.

A Peckshield jelentés elemzi a darknet piac bitcoin növekedését is. A kutatás állítja, hogy körülbelül 60.000 darknet weboldal működik a neten észrevétlenül, és a darknet tranzakciók száma kilőtt a tavalyi évben. A Peckshield statisztikái azt mutatják, hogy 2018-ban 334.329 BTC áramlott a darknet piacokra, míg 2019-re a tranzakciók értéke elérte a 546.825 BTC-t. Az elemzés azt is kimutatta, hogy 29.471 BTC áramlott mindössze egyenesen a nagyobb tőzsdékre. Tehát a teljes tranzakció csak kis része áramlik a nagy tőzsdékre, de kis értékben naponta küldenek ezért ide is.

A Peckshield jelentés kiemeli, hogy teljes BTC cirkuláció száma a láthatatlan neten növekszik, és ennek egy nagyon stabil mennyiségét határozza meg a piaci kereslet. Emellett a jelenlegi szabályozatlan eszközáramlás jelentős piaci részesedéssel rendelkezik. A Peckshield véleménye, hogy a globális digitális eszközök jelenlegi környezete miatt a jogszabályi megfelelés egyre fontosabb témává vált.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.