Egy újabb bankroham jelzi Kínában a küszöbön álló pénzügyi krízist

Egy regionális kisbank lett a legújabb áldozata az egyre növekvő likviditási problémáknak a világ legnépesebb országában. Kína északkeleti régiójában működő Yingkou Coastal Bank már a második pénzügyi intézmény ebben a hónapban, ami komoly pénzügyi stabilitási problémákkal küzd a megrémült betétesei miatt. Egyre több kis kínai bank ugyanis egyre jobban függ a betétesek pénzétől.

A hatóságok próbálják nyugtatni a megtakarítókat

A bankroham azután alakult ki, hogy az interneten elterjedt a pletyka, hogy a kisbank komoly gondokkal küzd. A Reuters által készített helyszíni riportok azt mutatták, hogy a betétesek már több órával a nyitás előtt a bankfiókok előtt várakoztak, hogy minél hamarabb bejussanak, és megtudják, mi van a pénzükkel. A bankfiókokban e miatt nagyon sok készpénzt halmoztak fel, hogy azonnal ki tudják adni a betétesek által követelt pénzt.

Végül a helyi hatóságoknak kellett beavatkozni, hogy le tudják csillapítani a kedélyeket, és sok bankfiókba hivatalnokokat is kirendeltek. A bankfiókokban mindenhol kifüggesztették, hogy az intézménynek van elég tőkéje a normál működés fenntartására.

Hasonló intézkedéseket kellett hozniuk a hátóságoknak októberben is, amikor a Henan központú Yichuan Rural Commercial Bank került bajba. Azonnali tőkebevonásra volt szükség a működés fenntartásához, aminek egy részét a People’s Bank of China biztosította.

Rajtuk kívül még három másik regionális bankot kellett kimenteni a kínai kormánynak ebben az évben. A Boashang Bankot, ami Belső-Mongólia Autonóm Régiójában működik, szintén a PBOC bank vette át. A Bank of Jinzhou-ot, ami a Yingkou Bankhoz hasonlóan szintén Liaoningban működik, az állami felügyeletű eszközkezelőnek kellett kimenteni. Augusztusban pedig a Heng Feng Bankot kellett államosítani.

A kis bankok a magas betéti kamatrátákkal és az alacsony hitelezési kamatrátákkal küzdenek

A Baoshang Bank összeomlása nemcsak a betétesek megnövekedett aggodalmához vezetett, hanem egyben megnövelte a bankok közötti kamatrátákat is. Nagyobb méretű bankoktól kölcsönözni ezáltal nagyon megdrágult a közepes és kisebb méretű bankoknak, így ők egyre nagyobb mértékben függnek a betétesektől.

A Yingkou finanszírozásának az 58%-át a betétesek biztosítják, ezért kénytelen volt megemelni az éves betétek után fizetendő kamatrátát 4.2%-ról 4.4%-ra. Összehasonlításképpen a kínai benchmark ráta az egy éves betétre mindössze 1.75%. A többi kisebb banknak is hasonló intézkedést kellett hozni.

Mindeközben Peking egy rendeletet hozott, hogy csökkenteni kell a hitelezési kamatrátákat, amivel a kínai vállalatokat szeretnék ösztönözni a hitelfelvételre. Áttételesen az a céljuk, hogy a több hitelt vegyenek fel a vállalkozások, amivel fel tudják pörgetni a lassuló gazdaságot.

Ezek az intézkedések – alacsony hitelezési kamat, magas betéti kamat, nagy nyomást helyeznek a pénzügyi intézményekre. Ennek következtében 586 bankot kellett magas kockázatú osztályba sorolni a hétfőn megjelent Kínai Pénzügyi Stabilitás Jelentésben. Ez az országban működő 4379 hitelintézet 13%-át jelenti. Mindeközben még egy 2018-ban a PBOC által végzett stresszteszten az intézmények több mint 10%-a elbukott.

A jelentés kiemeli a központi bank aggályát a magas kockázat miatt, ami az elmúlt évben folyamatosan nőtt, és bevallották, kevés lehetőséget látnak csökkentésére. A kockázatok egy része a globális kereskedelemhez és likviditáshoz köthető. Másik része pedig az alacsony jövedelmű háztartások eladósodottságából származik. A PBOC most intézkedéseket tervez ezen kockázatok mérséklésére. Illetve a szigorúbb felügyeletet kiterjeszti a részvény- és kötvénypiacokra, valamint a külkereskedelmi tőzsdei piacokra is, amivel szeretnék a kockázat más piacokra való átgyűrűzését igyekeznek megakadályozni.