Pénzmosással vádolták meg a Tornado Cash egyik alapítóját

Alexey Pertsev, a Tornado Cash fejlesztője ellen állítólagosan vádat emeltek Hollandiában. 1,2 milliárd dolláros pénzmosással vádolják. Pertsev ügyvédje megerősítette a tényt, hogy az ügyészség megpróbál vádat emelni ügyfele ellen. A holland ügyészség szerint ugyan egy ilyen kriptomixer szolgáltatás üzemeltetése önmagában nem illegális. De bűncselekményből származó források tisztára mosása már az. A jelenlegi tervek szerint március huszonhatodikán kell megjelennie a bíróság előtt a pénzmosási vádak miatt.

A holland ügyészség megpróbál vádat emelni a Tornado Cash alapító ellen

Egy jelentés szerint az ügyészség azonosított is 36, gyaníthatóan illegális cselekményből származó pénzekhez köthető tranzakciót, amelyek során a kriptomixerbe utalták át a coinokat. Az egyik ilyen tranzakcióban 175 ether tokent mozgattak be a Tornado Cash-ba. Olyan 175 tokent, amelyeket még 2022 első felében loptak el észak-koreai hackerek a Ronin Bridge feltörésével. Néhány hónappal az ügy után tartóztattak le egy 29 éves férfit, akit azzal vádoltak, hogy ő fejlesztette a kriptomixert. Ő volt Pertsev, aki a kezdetektől fogva tagadta a vádakat. Keith Cheng, a Tornado Cash fejlesztőjének ügyvédje megerősítette, hogy a holland hatóságok továbbra is úgy vélik, hogy ügyfele követte el a feltételezett bűncselekményeket, de még nem tisztázták a konkrét vádpontokat. “Az ügyészek Pertsevet pénzmosással gyanúsítják, de nem részletezték, hogy pontosan milyen cselekményeket követett el.” – mondta Cheng.

Annak ellenére, hogy Pertsevet pénzmosással vádolják, a holland ügyészek vádiratukban kijelentették, hogy maga a kriptomixer szolgáltatás önmagában nem illegális. A szolgáltatást igénybe vevők szempontjából viszont problémás, amikor bűncselekményből származó forrásokat mixelnek egy ilyen szolgáltatással. Nem ez az első ilyen történet a Tornado Cash kapcsán. Írtunk róla korábban, hogy a Tornado Cash további fejlesztői ellen is különféle eljárások vannak már folyamatban. Alapvetően a kriptós közösség folyamatosan a mixer fejlesztőit támogatta, még gyűjtést is szerveztek a jogi védelmükre. A megközelítés szerint a Tornado Cash egy technológiát hozott létre, ami decentralizáltan biztosít pénzügyi adatvédelmet. A legtöbb kriptoinfluenszer szerint a kriptomixer elleni támadás a magánélethez való jog felszámolásában egy újabb lépés.