13 millió dollárt vesztettek az ügyfelek a Poloniex mini összeomlásán

Poloniex csütörtökön tetté közre a vizsgálata eredményét, mely a május 26-ai incidenst elemzi.

13 millió dollárt vesztettek a befektetők

A Poloniex kriptopénz tőzsde a blogján megjelentetett cikke szerint a bitcoin tőkeáttételes kereskedésre félrerakott forrás alap 1800 BTC-vel lett kevesebb. Ez a jelenlegi árfolyam szinten 13,5 millió dollár, mely elfüstölt a Clams (CLAM) token piacán tapasztalt incidens miatt.

A Poloniex P2P tőkeáttételes rendszerében a felhasználók, mint hitelnyújtók és hitelfelvevők vesznek részt, a kereskedésre szánt tőke pedig egy alapba tömörül. Innen fizetik ki a hitelnyújtók kamatait a felajánlott források után. Ha egy felhasználó tőkeáttétellel szeretne kereskedni, akkor ebből az alapból kér kölcsön, azonban bizonyos mértékű biztosítékkal rendelkeznie kell a számlán, azért, hogy bebizonyítsa, később is vissza tudja majd fizetni a kölcsönkért összeget.

A májusi összeomlás

Május 26-án a CLAM altcoin piacán egy hirtelen 77%-os árfolyamzuhanás következett be, mely mindössze 45 perc alatt lenullázta a befektetők számláját azzal, hogy letéti felhívásokat rendelt el a rendszer.

A mini összeomlás azonban olyan gyorsan és széles körben terjedt, hogy az automata likvidációs rendszer nem tudta rendesen kezelni a teljesen illikviddé vált piacot. Ennek következtében 1800 BTC veszteséget szenvedett el az alap, melyet nem tudnak a hitelezőknek visszaadni.

A bejegyzésben a Poloniex elmondta:

“Az összeomlás gyorsasága és likviditás hiánya miatt lehetetlenné vált, hogy a tőkeáttételes pozíciókat időben zárják. Az automatikus rendszer egy likvid piacon működött volna.”

Összességében az alap 16%-a tűnt el, de a Poloniex felhasználók mindössze 0.4%-a érintett az ügyben. Sajnos, mind a hitelezői, mind pedig a hitelfelvevői oldalon a biztosíték maga a CLAM kriptopénz volt, mely jelenleg 80%-t elvesztett értéken kereskedik, ezért nem valószínű, hogy a befektetők vissza tudják fizetni tőkeáttételes kereskedésre felvett hiteleket.

A veszteséget a hitelezőkre terhelik a bejegyzés szerint, akik csökkentett egyenleggel találkozhatnak amikor belépnek a fiókjukba. A Poloniex felveszi a kapcsolatot a tőkeáttételes kereskedőkkel, akiknek a hitelt vissza kell fizetniük, hogy tegyék meg a törlesztést bitcoinban.

Ezen felül kivezeti az olyan illikvid piacokat a tőkeáttételes kereskedés rendszeréből, mint a BTS, az FCT vagy a MAID. Valamint további folyamat fejlesztéseket is bevezetnek, hogy monitoringolják a kockázat mértékét a piacokon.

Hasonló hirtelen halál a napokban a Kraken kriptotőzsdét is elérte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.