15 éves a Bitcoin fehér könyve, exkluzív adással készül a BitcoinBázis podcast

Három okból kifolyólag is fontos nap október 31-e: 15 éve publikálta a Bitcoin fehér könyvet Satoshi Nakamoto; a BitcoinBázis fordításában és gondozásában hivatalosan a holnapi naptól elérhető Knut Svanholm svéd szerző Bitcoin: Szuverenitás és függetlenség című könyve magyar nyelven; a Bitcoin Kebab új epizódjában pedig Stier Kata a szerzővel beszélget.

Október 31. a bitcoin közösség egyik legfontosabb napja. Hogy miért is? Éppen 15 évvel ezelőtt, 2008. október 31-én jelentette meg Satoshi Nakamoto a Bitcoin fehér könyvet. A Bitcoin egy úttörő digitális valutává vált, amely kihasználta a kriptográfia előnyeit. Mára azonban egy olyan deflációs digitális befektetési eszközzé fejlődött, amely a legnagyobb intézményi befektetők portfóliójában, nagyvállalatok mérlegében és több millió magánszemély privát tárcájában is ott lapul. A pénzügyi világ egy új korszakát hozta el a Bitcoin, amely még számos kellemes meglepetést tartogathat számunkra.

A decentralizált infrastruktúra és a kriptográfiai eljárások kihasználásával, és azzal, hogy nem kell megbízni egy külső harmadik félben, a Bitcoin megoldotta a dupla-költés problémáját az elektronikus fizetések esetében, bevezette az elszámolás véglegességét és a romlatlanság olyan szintjét, amely kihasználja a logika, a valószínűség és a kód által nyújtott előnyöket.

2023-ra a Bitcoin mindenhova beférkőzött az e-kereskedelemtől kezdve a non-profit szervezetekig. Satoshi Nakamoto megalkotott egy csodálatos konszenzusosmechanizmust, amely a processzorok órajeléből és az elektromosságból új blokkokat generál, amelybe rögzítésre kerül minden egyes tranzakciós rekord. Ha összekapcsoljuk ezt az eljárást egy kellően bonyolult ösztönző modellel, amely minden egyes kibányászott blokk után megjutalmazza a Bitcoin bányászokat 2140-ig, és egy folyamatos ösztönzőt kínál a hálózat biztonságos működtetéséért a bányászoknak, akkor egy megmásíthatatlan és megbízható láncot kapunk, amely kiállja az idők próbáját.

Az évek során a Bitcoin sok mindent túlélt. Átvészelte a közösségen belüli csatározásokat, töréseket, hard forkokat, szabályozói nyomásokat, tiltásokat és dezinformációs kampányokat. Legalább 100-szor, hanem inkább ezerszer eltemették, de akármi is történt vagy történik jelenleg is, a Bitcoin mindent túlél. Egyre több helyen tűnik fel, egyre többen használják, egyre nagyobb figyelmet kap a mainstream média által, amely egyértelmű jele a globális elfogadás növekedésének, amihez nem is kellett olyan sok idő, csak 15 év.

Ezen jeles alkalomból a BitcoinBázis elindította saját webshopját, ahol Magyarországon elsőként csak és kizárólag bitcoinban BTC Price BTC Price lehet fizetni. A shop első terméke pedig nem más, mint a BitcoinBázis fordításában és gondozásában megjelent Knut Svanholm Bitcoin: Szuverenitás és Függetlenség című könyve, ami házhoz rendelhető vagy letölthető e-könyv formátumokban. A könyv a szerző két korábbi kötetének újragondolt változata, amely segít nekünk megérteni az abszolút szűkös pénz fogalmát. Svanholm világos és elegáns írásán keresztül invitálja az olvasót egy filozófiai utazásra, hogy betekintést nyerjünk a digitális pénz absztrakt nyelvébe, amelyet a bitcoin teremtett, miközben nem hagyja figyelmen kívül a világban zajló aktuális eseményeket sem.

A könyv provokatív és gondolatébresztő, hiszen rákényszerít minket arra, hogy szembenézzünk a ma problémáival és a csúf valósággal.

Knut Svanholm a bitcoin egyik legelkötelezettebb híve, korábban rockzenész volt, hajózással foglalkozott, míg be nem szippantotta a bitcoin világa a nyúl üregébe. A 2019-ben megjelent Bitcoin: Szuverenitás a Matematikán keresztül című könyve az egyik legelismertebb és legnépszerűbb bitcoinról szóló mű a világon. Gyakran együttműködik más népszerű bitcoinmaxikkal, és több, a témában készült oktató YouTube-videó szerzője is. Svédországból származik, de Spanyolországban él, a FREE Madeira irányító testületének tagja – amely egy kísérlet arra, hogy a Portugáliához tartozó szigetből bitcoin fellegvárat hozzanak létre.

A Bitcoin fehér könyvének évfordulója és a könyv magyarországi megjelenése alkalmából pedig Stier Kata a Bitcoin Kebab-ban a szerzővel beszélget. Egy rendkívül érdekes adást hallhatnak, illetve láthatnak a podcast követői, amelyben Kata és vendége elmesélik, hogyan találkoztak még tavaly a rigai Honey Badger konferencián. Knut megosztja velünk, hogy lett matrózból bitcoiner, kitér több izgalmas témára a vezető kriptopénzzel összefüggésben, emellett pedig számos jótanáccsal szolgál a kezdő bitcoinerek számára.

Nyereményjáték a BitcoinBázistól

Az új könyv megjelenésének, a webshop nyitásának és a Bitcoin fehér könyv 15. évfordulójának alkalmából pedig a BitcoinBázis nyereményjátékot hirdet, melynek keretében a Facebookon és az Instagramon 2-2 kötetet sorsolunk ki.

Nincs más dolgod, mint ⤵️

➡️ Nyomni egy like-ot a nyereményjátékot hirdető posztra

➡️ Nyomni egy like-ot a könyv írójával készített podcastunkra a BitcoinBázis YouTube csatornáján (cím: A megismételhetetlen Bitcoin)

➡️ Kommentben jelezni, ha kész

A nevezés kizárólag akkor érvényes, ha mindegyik pontot teljesítetted, csak így kerülsz be a kalapba, ami a sorsolás előtt ellenőrizve lesz! Sorsolás: 2023. november 5.

A szerencsés nyerteseket véletlenszerűen választjuk ki egy sorsoló program segítségével, melynek eredményét meg fogjuk osztani a transzparencia érdekében.

Hajrá, nyerd meg Te ezt az érdekfeszítő könyvet! ?

Instagram link a játékra: https://www.instagram.com/p/CzB5_KSNqOx

Facebook: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/posts/pfbid02uWtxvqgo6w5jQKsFDB1qz6JiNQpgjLEohezsZzJMzj4TVot6aJFkfSS3Moja5kmSl