1,600,000 érme égett el az első negyedéves BNB égetésen

A 18. automatikus BNB égetésen nem kevesebb, mint 800 millió dollár értékű Binance érme égett el. Ezzel az idei első negyedéves érmeégetésen minden korábbinál nagyobb értékű érme került ki véglegesen a forgalomból. A nyugdíjazott érmék száma egészen pontosan 1,684,387.11 BNB. Ennek az értéke jelen pillanatban 783,206,267,27 dollár. Ezek közül 6296 érme olyan inaktív tárcákból lett eltávolítva, ahová véletlenül kerültek, miután a feladó rossz publikus kulcsot adott meg az utaláskor. Ez volt az első olyan égetés, amelynek lebonyolításáért már teljes egészében a Binance Smart Chain automatikus érmeégetési algoritmusa felelt.

Az algoritmus a forgalomból kivonandó érmék számát az érme pillanatnyi árfolyama és az adott negyedévben bányászott érmék száma alapján határozza meg. A jövőben minden BNB égetést ez az automatizált algoritmus fog végrehajtani, a korábbi manuálisan kivitelezett égetések helyett. A legutóbbi égetés során, amely még tavaly októberben történt, 1,3 millió darab Binance érme tűnt el örökre, mintegy 640 millió dollár akkori értékben. A Binance nem titkolt célja, hogy hosszú távon megfelezze az érme kínálatát, a jelenlegi 200 millióról mindössze 100 millióra csökkentve azt.

Általános gyakorlat az érmeégetés

Az ehhez hasonló égetések rendkívül gyakoriak, elsősorban az altcoinok körében és több szempontból is hasznosak lehetnek. Először is, az ilyen érmeégetések során sok olyan érme kerül ki ténylegesen a forgalomból, amely elfeledett, inaktív tárcákon porosodna az idők végezetéig. A Bitcoin blokkláncon például kétszámjegyű százalékra becsülik azon érmék arányát, amelyek olyan tárcákon vannak, amelyekhez a tulajdonosuknak már nincsen hozzáférése (pl. elfelejtett privát kulcs miatt), vagy amely tárcákhoz már senkinek nincs hozzáférése, például a tulajdonos váratlan halála miatt. Az érmeégetés eltávolítja ezeket a porosodó érméket a forgalomból, így nem torzítják a statisztikákat és kötnek le felesleges kapacitást.

Másrészről ezen égetések egyértelműen az árfolyam támogatását is szolgálják, hiszen adott mértékű kereslet mellett, minél kisebb a kínálat bármely termékből, annál magasabb lesz ezen termék ára. Ezen felül, az automatikus, előre ismert ütemben és mértékben történő érmeégetések rendkívül vonzóvá is tehetik az adott érmét a befektetők szemében.