200 napnyi tranzakciót töröltek a Verge (XVG) kriptopénz blokkláncán

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Verge (XVG) kriptopénz bár már 2014 óta létezik, a kevésbé ismert kriptovaluták közé tartozik. Fő célja a kriptopénzes tranzakciók és tulajdonosaik teljes titokban tartása. Nincs mögötte privát cég és ICO, az egész közösségi közreműködők együttes erőfeszítéseinek eredménye. A teljes anonomitást a Verge úgy éri el, hogy a Tor és az i2p hálózatát használja. Ráadásul két főkönyv létezik, kereskedőknek a nyilvános, míg magánszemélyeknek a privát főkönyv. A napokban azonban megdöbbentő dolog zajlott a Verge (XVG) hálózatán. 200 napnyi tranzakció és egyenleg tűnt el a blokkláncból egy törlés eredményeként.

A Verge (XVG) kriptopénz blokklánc átalakításának háttere

Azt még nem tudni egyértelműen, hogy mi történt, de nagy valószínűséggel a legnagyobb ilyen szintű, rosszindulatú blokklánc-módosításról van szó a legnagyobb 100 kriptovaluta történetében. Még a Coinmetrics egyik vezetője szúrta ki először, hogy valami történt a hálózattal, ő osztotta meg a képet, amelyen jól látszik, hogy 560 ezer blokk csak úgy eltűnt tegnap. Ő volt az is, aki valószínűsítette, hogy egy támadásban forkolták meg a hálózatot “rossz szándékú” node-ok.

Volt más probléma is, @khannib írt arról is, hogy az elmúlt időszakban már rengeteg XVG tokent lehetett duplán is használni, két különálló tranzakcióban. Mindenesetre azt még a szakértők is belátják, hogy a fejlesztőktől komoly munkát igényel végigfésülni ennyi adatot, hogy a blokklánc változtatásának forrását megtalálják. A hatalmas módosítás eredménye egyébként az lett, hogy aki például 2020. júliusa óta vásárolt XVG-t, az elveszítette ezeket a tokeneket. Állítólagosan több ezer érintett kriptotárca lehet, ezt több Verge-befektető meg is erősítette különféle médiumokban. A lépés amúgy hatalmas csapást mért a Verge árfolyamára, akkorát, hogy most már kiesett a legnagyobb 100 kriptovaluta közül is. Az árfolyam valahol 0.02 dollár környékén járhat most.

Az ilyen nagyméretű, károkat okozó támadás egyébként elég ritka, de nem példa nélkül. 2019-ben például a Vertcoinnak kellett egy hasonlót elszenvednie, de később egy Bitcoin blokklánc-módosítás ötlete is felmerült. Ez akkor volt, amikor a Binance tőzsdéjén 40 millió dollárt sikerült hackereknek szerezniük, de a javaslatot a tranzakciók törlésére elutasították.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.