2018 óta nem volt akkora BTC kiáramlás a tőzsdéken, mint most

Az adatok azt mutatják, hogy a kereskedők és befektetők most már tényleg nagyon idegesek. Egy újabb árfolyamesés a kriptopiacon oda vezethet, hogy még többen fogják kivonni BTC megtakarításaikat a tőzsdékről. A CryptoQuant kriptopiaci elemzésekkel foglalkozó platform adatai azt mutatják, hogy a vizsgált 21 nagy kriptotőzsde felhasználói nagy mennyiségben küldtek ki június 14-én is a tárcáikba coinokat.

A Binance és az FTX járult hozzá leginkább a bitcoin kiáramláshoz

Amikor tegnap ugyanis a bitcoin árfolyama már majdnem 20 ezer dollárig esett vissza, komoly pánik tört ki a piacon. És hiába mozdult aztán vissza felfelé az árfolyam, nagyon kevesen gondolták úgy, hogy a nehezén már túl vannak. Az árfolyam a cikk írásakor valamivel 21 ezer dolláron áll, de az elmúlt 24 órában majdnem 60 ezer BTC-t vontak ki a 21 vizsgált kriptotőzsdéről. Ekkora kiáramlásra legutóbb 2018. november 30-án volt példa, amikor 83481 BTC áramlott ki a platformokról. És ha megnézzük, hogy mi történt 2018-ban, akkor valószínűsíthetjük, hogy a neheze még hátra van. Hiszen egy hónappal a 2018-as rekord kiáramlás után a BTC árfolyama 3100 dollárig repült alá. Persze akkor még az árfolyamcsúcs is csak 20 ezer dollárnál volt.

Bitcoin kiáramlás

Jelenleg az elemzők között megoszlik a vélemény azt illetően, hogy ugyanez a trend meg fog-e ismétlődni most is. Mert ha igen, akkor arányosan kiszámolva az akkori esést, most 11 ezer dollárnál érné el a mélypontot a bitcoin. De valószínűleg azon statisztikusoknak és elemzőknek lehet igaza, akik szerint akkor fog a BTC árfolyama is megnyugodni, amikor a makrogazdasági folyamatok is stabilizálódnak. A CryptoQuant vezérigazgatója, Ki-Young Ju arra is kitért, hogy az elemzésük szerint a Binance és az FTX felel leginkább a kiáramlásért. És amire még felhívta Ki-Young a figyelmet, hogy most elég sok, sokáig mozdulatlan bálna is megmozdult. Olyanok is, akik még a Terra összeomlásakor is mozdulatlanul várakoztak.