A történelemből tanulva nem szabad pánikba esnünk a bitcoin esés miatt

A bitcoin története során számos nehéz időszakon túl van már, és mindig újult erővel tért vissza. Szakértők szerint a jelenlegi baljós helyzet is egy ilyen ciklust idéz, azonban fontos, hogy ne essünk pánikba, mivel hosszú távon minden rendeződni fog.

Az összes piac a kriptovalutáktól kezdve a részvényeken át az árucikkekig, a gazdaság egésze a növekedés és visszaesés időszakait éli meg. Olyan, mintha a gazdaság ki- és belélegezne.

Szemtanúi lehettünk annak, hogy az év eleje óta a különböző ágazatokban működő befektetési lehetőségek jelentős része veszített az értékéből. Csak a legnagyobbak között ott van a Netflix 67%, a PayPal 55%, Facebook 44%, Tesla 42% és a bitcoin 38%-os értékvesztése. Másrészt voltak olyan szélsőséges esetek is, ahol ahol a vissszaesés mértéke elérte a 90%-ot is.

Az említettek alapján a helyzet nem tűnik rózsásnak, azonban a történelem ismétli önmagát, és a gazdaság végül talpra fog állni.

Itt van a 2000-es technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója, amely 75%-ot zuhant ebben az évben:

Most szélesítsük ki ugyanennek a mutatónak az idősávját:

Az első képen látható nagy visszaesés a második kép bal alsó sarkában látható, és eltörpülni látszik már.

Továbbá vegyük például a hetvenes évek olajválságát és a Bretton Woods-i megállapodást, amelyek globális recessziót idéztek elő. Ettől kezdve az S&P 500 mutató egy év alatt 50%-ot esett, de a következő két évben 76%-ot, majd négy év alatt 133%-ot erősödött.

A nyolcvanas évek közepén az olaj ismét hozzájárult egy újabb globális válsághoz. Ezen időszakban az S&P 500 30%-ot visszaesett, de a következő öt évben szárnyra kelt, és 226%-ot emelkedett.

És végül a 2008-as világgazdasági válságot példaként megemlítve az S&P 500 az egyik legmeredekebb visszaesést szenvedte el, 58%-ot másfél év alatt. Azonban a következő öt évben az index ekkor is talpra állt, és végül megháromszorozta értékét.

De mi a helyzet a bitcoinnal?

A világ legismertebb kriptovalutája is számos nehéz időszakon van túl, és mindig magához tért. Valójában az összes olyan befektető, aki a kriptovaluta történetében vásárolt bitcoint, négy vagy több év eltelte után növekedni látta befektetését, és végül jól jött ki az egészből.

Másrészt nagyon nehéz előre megjósolni azt, hogy holnap mi fog történni bármelyik piacon. Még a Wall Street-i szakértők is, akik folyamatosan próbálják előre látni az árfolyamok változását, kudarcot vallanak. Azonban ha nem a holnapot nézzük, hanem kitágítjuk az időhorizontot, akkor a tendenciákat könnyebben tudjuk megjósolni.