2022-ben indul a digitális orosz rubel tesztprogram

Az orosz jegybank elnökhelyettese a digitális rubel bevezetésének lehetséges eredményeiről számolt be. 2022-ben indul a tesztprogram.

Az Orosz Központi Bank 2020 októberében jelentette be először a digitális rubel kibocsátásának lehetőségét. A Központi Bank első kormányzó-helyettese, Olga Skorobogatova hozta nyilvánosságra, hogy a bank már a virtuális pénz koncepcióján dolgozik gőzerővel.

Az új valutáról azt feltételezik, hogy egyedi digitális kódot kap, ami majd egy speciális elektronikus tárcában lesz tárolható, és teljes értékű fizetőeszközzé válik.

A jegybank a digitális valutát minden kereskedelmi bank számára elérhetővé akarja tenni úgy, hogy a rubel tárcákat a bankok saját mobilalkalmazásaikba integrálhatnák. A felhasználó pedig eldöntheti, hogy hol akarja a pénzét tartani: bankszámlán, a digitális tárcában vagy más helyen.

A tervek szerint az állampolgárok a digitális rubelt online és offline is felhasználhatják.

A bank felmérést végzett ezzel kapcsolatban, amire 191 válaszadótól és 9 egyesülettől kapott választ. A szavazók 71%-a kettős modell mellett szavazott, tehát online és offline is szeretnék felhasználni a pénzüket.

A virtuális pénz bevezetésének szükségét a válaszadók 83%-a támogatta. “Kevesebbre számítottunk, ez a szám is meglepett minket” – jegyezte meg Skorobogatova. A válaszadáskor Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank a tokenek gondolatát is felvetette. A digitális rubel offline használatának előnyeit a válaszadók 70%-a jelölte be, a vásárláshoz történő elérhetőség 61%-ot kapott, a konkurenciára gyakorolt ​​pozitív hatás pedig 64%-ot.

Az Orosz Központi Bank a CBDC kiadásának terveit április 1-ig készíti el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük