2023-ra jöhet a francia CBDC

A Francia Nemzeti Bank vezetője jelentette be, hogy már 2023-ra forgalomba kerülhet a francia CBDC.

Franciaország már egy ideje dolgozik a saját központi bank által kibocsátott digitális valuta létrehozásán. A most zajló párizsi nemzetközi pénzügyi fórumon maga a Francia Nemzeti Bank vezetője, François Villeroy de Galhau beszélt erről.

Beszédében a bank elnöke részletezte, hogy hol tart most a folyamat és, hogy milyen további feladatok várnak még rájuk. A tervek szerint 2022 végére már egy működőképes prototípus áll majd a rendelkezésükre, és 2023-ra már akár államközi elszámolásokban is használhatják majd.

Fokozatos bevezetés

Első körben csak a nagy pénzügyi szereplők és a bankok számára lenne elérhető a francia CBDC. Villeroy de Galhau többször is hangsúlyozta, hogy ez egy “nagykereskedelmi” célra szánt digitális valuta lesz, és csak a későbbiek folyamán tervezik bevezetni a lakosság, illetve a többi gazdasági szereplő számára is elérhető tokent.

A központi bank elnöke beszámolt arról, hogy a folyamatban a privát szektor és más államok központi bankjai is részt vettek. Mivel a folyamatban részt vevő minden szereplőnek eleve szigorú szabályoknak kell megfelelniük, így a tesztelési folyamatok sokkal gyorsabban és gördülékenyebben zajlottak. Mint mondta a “nagykereskedelmi” francia CBDC és a lakossági felhasználásra szánt digitális valuta ugyanannak az éremnek a két oldala. A token sikerességének kulcsa viszont a stabil alapokban rejlik.

Technológiai háttér

Ezek az alapok pedig megfelelő technológiai háttérnél kezdődnek. A munka során a francia központi bank munkatársai két innovatív újítással álltak elő. Az első egy engedélyeken alapuló blokklánc létrehozása volt. Ez a szabadalmaztatott elosztott főkönyvi technológia (DLT) szavatolja a tranzakciók biztonságát.

A másik egy automatizált árjegyzői modell (automated market maker, AMM), amit a DeFi piacok működése inspirált. Ez a modell a bevezetés után lehetővé tenné az államközi, digitális valutákban történő elszámolást.

Ha mindez sikeresen meg is valósul, akkor is több időbe telhet, mire francia CBDC eljut a lakossághoz is. Most Villeroy de Galhau mellett a többi központ bank vezetője is óvatosságra int ennek bevezetésével kapcsolatban.