Saját kriptodevizát bocsát ki a K&H bank belga anyavállalata

Eddig csak néhány jegybank kísérletezett kriptodevizákkal, de úgy néz ki, a kereskedelmi bankok és más pénzügyi intézetek is fantáziát látnak egy saját céges kriptodevizában.

Mi jön a CDBC-k után

Világszerte egyre több ország teszi meg az első lépéseket a központi banki digitális valuták (CBDC) bevezetése felé. Néhány helyen már élesben tesztelik a nemzeti tokeneket, de a folyamat még eléggé az elején jár.

A központi bankok kétségkívül rendelkeznek a megfelelő háttérrel, ami egy saját kripopénz bevezetéséhez kell, de nem csak ők a lehetséges játékosok a pályán. Újabban már néhány pénzügyi intézet és nagyvállalat is saját céges érmével rukkolt elő, és a jövőben várhatóan egyre többen tesznek majd így.

Kate Coin a K&H bank belga anyavállalatától

Az imént a belga KBC csoport állt elő saját kriptodevizával. A KBC Belgium top 3 pénzügyi intézete közé tartozik 3 millió ügyfelével, emellett legfőképpen Közép- és Kelet-Európában aktív, azon belül Bulgáriában, Magyarországon (K&H által), Szlovákiában, és Csehországban. Elsősorban lakossági ügyfeleknek, valamint kis- és középvállalkozásoknak kínálnak banki és biztosítási szolgáltatásokat.

A pénzügyi csoport blokklánc alapú tokenje most még egyelőre a tesztelési fázisban van. A coin első körben csak a cég dolgozói számára lesz elérhető. Amennyiben az első tesztek sikeresek lesznek a csoport az ügyfelei is vásárolhatnak majd az érméből.

Komplett üzleti modell

A KBC csoport alapos munkával egy komplett üzleti modellt épített fel a saját céges coinja köré. A csoport digitális valutája, a Kate Coin, kiadását egy új személyi digitális asszisztens bevezetése előzte meg. A Kate névre hallgató platform segítségével a cég ügyfelei kényelmesen, online intézhetik pénzügyeiket. A tervek szerint a Kate Coin is ezen a platformon keresztül lesz elérhető az ügyfelek számára.

Digitális jutalomfalat

A Kate Coint csak a KBC saját zárt környezetében használhatják majd az ügyfelek. A tervek szerint a felhasználók bizonyos esetekben juthatnának Kate Coinhoz és annak felhasználási módja és ideje is feltételekhez lenne kötve. Például az ügyfél egy adott termék megvásárlásáért, vagy egy konkrét pénzügyi eseményhez kapcsolódóan kaphatna céges tokent, amit aztán egy másik KBC szolgáltatás megvásárlásakor válthatna be valamilyen kedvezményre vagy extra szolgáltatásra. Mivel a céges coin teljes mértékben programozható, így a felhasználási lehetőségek végtelenek. A jövőben a KBC partnerek is csatlakozhatnak majd a modellhez, így az ügyfelek az ő szolgáltatásaikat is könnyedén elérhetnék a Kate rendszerén keresztül.