2023-tól már autóval is menni fog a kriptobányászat

A kriptobányászat napjainkban elég jövedelmező üzletágnak számít, köszönhetően annak, hogy egyre több helyen lehet olcsóbb energiához hozzájutni és a bányászgépek is egyre komolyabb teljesítményre képesek. És ennek megfelelően szinte mindennel megpróbáltak bányászni már, a nem célzottan bányászatra tervezett eszközök közül a legjobban a videókártyák muzsikálnak. De voltak állítólag sikeres próbálkozók például Sony Playstation 5-ön is, amiről aztán később kiderült, hogy csak kamu volt. És most itt az újabb nagy durranás, a kanadai elektromos autógyártó, a Daymak tett nagy bejelentést.

A kriptobányászat autóval is végrehajtható

Eszerint a 2023-ban érkező, Spiritus nevet viselő új modelljük már töltés és parkolás közben képes lesz Bitcoint, Ethereumot és Dogecoint is bányászni. A június elsején közzétett közlemény mindenesetre elég szűkszavú a specifikus paramétereket illetően. Így csak azt lehet most tudni, hogy az “iparágon belül csúcsmodellnek számító” grafikai processzorral lesz felszerelve majd a jármű. A Daymak Spiritus tehát történelmet fog írni, hiszen ez lesz az első olyan gyári autó, ami bányászatra alkalmas hardvert és a fedélzeti számítógépében kriptovalutás technológiát is fog már tartalmazni. Mert amellett, hogy a Daymak Nebuler bányászati hardver ott lesz az autóban, a Nebular kriptotárca is elérhetővé válik. Sőt, mivel napenergia felhasználására is képes lesz a jármű, így elvileg környezetbarát bányászatot tud majd az autó biztosítani. És a reklámszöveg szerint így parkolás közben nem az értékéből veszít a jármű, hanem éppen ellenkezőleg, profitot fog termelni.

Természetesen azzal tisztában kell lenni, hogy egy olyan megújuló energiát felhasználó kriptobányászati hardvernek, amit autóba lehet építeni, túlságosan komoly profitja nem lesz majd. Ettől függetlenül a kezdeményezés üdvözölendő és egyben hihetetlen is. Aki akar, már most előrendelhet az autóból és akár dogecoinnal, ethereummal, bitcoinnal és cardanóval is fizethet érte. Ha hinni lehet a közleménynek, akkor lízingre is lesz mód kriptovaluták segítségével. A Spiritus legolcsóbb modelljének ára 6 millió forint körül mozog majd. A legjobban felszerelt verzió ennek sokszorosa, 60 millió forint. Állítólag a kriptobányászat képességét nem érinti a típus, csak a végsebességet és az akkumulátor teljesítményét határozza meg, hogy melyik változatot választjuk. Érdekesség, hogy idén januárban egy kriptovaluta-fanatikus bányászgéppel szerelt fel egy BMW i8-as hibrid autót, amellyel állítása szerint közel 40 millió forint éves profitot tud majd elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük