2024-ben a tech óriások bevásárolhatnak bitcoinból?

Az új szabvány előírja, hogy a kriptovalutát birtokló vállalkozásoknak azonnal el kell számolniuk a veszteségeket és a nyereségeket.

Az amerikai szabványok kidolgozói egyhangúlag megszavazták, hogy új számviteli szabályokat vezetnek be az olyan vállalkozások számára, amelyek jelentős részesedéssel rendelkeznek a kriptovalutákban. A döntés melyet várhatóan az év végéig tesznek közzé, kikövezheti az utat az olyan technológiai óriások, mint az Apple, az Amazon és a Google számára, hogy már 2024-től a bitcoin és az altcoinok szerepelhessenek a mérlegükben.

Új korszak jön a kriptoszámvitelben

Várhatóan az év végéig megjelenő szabályok értelmében a vállalatoknak kötelező lesz “valós értéken” jelenteniük a kriptovaluta állományukat. Ez a mérés az eszköz legfrissebb értékét igyekszik bemutatni, még az esetleges árfolyamcsökkenések utáni emelkedést is figyelembe véve. Ez lényeges változást jelent a jelenlegi gyakorlathoz képest, amelyet sok vállalat és könyvelő kritizált a rugalmasság hiánya miatt.

A FASB döntése nem volt az elejétől egyértelmű. A szabályozók álláspontjának változása a nagyvállalatok kriptovaluták iránt növekvő érdeklődésének és befektetéseinek tulajdonítható. A pozitívnak ítélt változások azért is meglepőek, mert az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), mely felügyelete alatt áll a FASB is, évek óta szabályozásokkal, engedélyeztetésekkel és bírósági ügyekkel nehezítette a kriptovaluták elfogadását.

A testület jelezte, hogy továbbra is szorosan figyelemmel fogja kísérni a kriptopiacokat, ami arra utal, hogy a jövőben további szabályok bevezetésére kerülhet sor. Így nem kizárt, hogy kevésbé kedvező intézkedések is jöhetnek. Ezt a lépést egyelőre az iparági bennfentesek széles körben “helyes első lépésnek” tekintik, mely a mainstream elfogadást jelentősen elősegítheti. 

Az új szabályok 2025-től lépnek hatályba, de a vállalatoknak lesz lehetőségük korábban, 2024-ben is alkalmazni.

Jeff Rundlet, a Cryptio számviteli stratégiáért felelős vezetője üdvözölte a döntést, és kijelentette:

 “Ez nagy előrelépés az egész kriptopiac számára. Szerintem ez egy nagyszerű lépés a mainstream elfogadás felé. Úgy látom, hogy ennek a javaslatnak a véglegesítése segíthet a nagyvállalatoknak, amelyek talán félnek a kriptót a mérlegükben tartani, mert félnek a technikai bonyolultságtól”

Jelenleg úgy tűnik, hogy a szektor legtöbb szereplője elégedett a lépésekkel. A szabályozás átláthatóbb és gördülékenyebb lesz, így az ellenőrzés is egyszerűsödhet. A vállalatok számára az előnyök nagy valószínűséggel meghaladják a megfelelési költségeket és akár költségmegtakarítást is eredményezhetnek.

Tekintettel e változások jelentőségére, nem túlzás azt feltételezni, hogy az olyan technológiai óriások, mint az Apple, az Amazon vagy a Google hamarosan fontolóra vehetik a bitcoin integrálását mérlegeikbe, tovább gyorsítva ezzel a mainstream elfogadást. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója 2021-ben igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e tulajdonában bitcoin vagy ethereum.

Más technológiai óriások, mint az Amazon és a Google már aktívan részt vesznek a kriptopiacon különböző projektekkel. Miért ne lehetne tehát 2024 az az év, amikor valamelyik ilyen amerikai vállalat bejelenti, hogy felhalmozott bitcoinból?