2024-től az EU minden polgárának digitális pénztárcát biztosíthat

Az Európai Unió 2024-re tervezi az egységes digitális pénztárca bevezetését, ugyanakkor a kezdeményezést az elmúlt időben több jogvédő csoport is bírálta.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az EU már tavaly június óta tervezi az egységes digitális tárca bevezetését, most viszont úgy néz ki, hogy 2024-ben valóban élesbe mehet az alkalmazás. A tárca lehetővé teszi majd az uniós állampolgárok számára, hogy gyakorlatilag egyetlen kattintással igazolják a személyazonosságukat, de például jogosítványt és más igazolványokat is lehet majd tárolni az alkalmazásban.

A Mozilla és a Google szerint nem elég biztonságos az alkalmazás

Romana Jerkovic, az EU Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának (ITRE) tagja elmondta, ahhoz, hogy tartani tudják az ütemtervet, még 2023 előtt közzé kell tenniük a pénztárca terveit és a specifikációkat.

“A jogalkotási folyamat jövő tavaszra befejeződhet, ami megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a tárca 2024-ben élesbe mehessen. A terv szerint az uniós tagállamoknak 12 hónapjuk lesz arra, hogy a rendelet elfogadását követően kiadják a tárcájukat.” – mondta Jerkovic.

A kezdeményezést ugyanakkor több digitális jogvédő csoport és technológiai vállalat is bírálta. Ilyen például a Mozilla és a Google is, a két óriásvállalat szerint a digitális tárca nem lenne elég biztonságos a mostani alkalmazásokhoz képest, és a határidőn belüli bevezetés is problémát jelenthet. Más vállalatok szerint pedig a tárcát nagyon drága lenne integrálni a jelenlegi rendszerekbe.

Az év elején egyébként vita alakult ki az egyedi azonosítók használatával kapcsolatban, mivel azokat akár nyomon követési célokra is használni lehetne. Emiatt a digitális pénztárca a jelenlegi törvények alapján több országban illegális lenne, így például Németországban, Ausztriában és Hollandiában is.