2030-ra 300 milliárdos iparággá nőheti ki magát a blokklánc-játékok piaca

A globális blokkláncjáték-piac a következő hét évben jelentősen növekedni fog, és 2030-ra várhatóan eléri a 301,53 milliárd dolláros piaci értéket – derül ki a Grand View Research piaci és hírszerző cég által kiadott jelentésből. A “Blockchain In Gaming Market Size” című jelentés megállapította, hogy ezt a növekedést a hagyományos játékokról a blokkláncra való áttérés fogja hajtani.

Míg a blokklánc-játékok kínálata a 2022-ben 92 milliárdos globális játékpiacnak egyelőre csak egy töredékét teszi ki, az előrejelzések szerint néhány év elég ahhoz, hogy ez megváltozzon. A tripla A-s játékok, melyek sajátosságai a hatalmas büdzsé, a neves játékkiadó, az óriási hype, és a minőség, egyelőre árnyékban tartják a még csak kibontakozóban lévő blokklánc-játék iparágat. A hagyományos játékgyártók tapasztalata még meglehetősen korlátozott a blokklánc-játékok terén, ám a Square Enix és a Ubisoft már megtette első lépéseit a viszonylag új piac felé.

A Square Enix 2021-ben vezette be a blokkláncot üzleti programja részeként, és idén több blokklánccal kapcsolatos kezdeményezést is tervez. Ezek között van a Symbiogenesis, amely egy történetvezérelt játékként írható le. Az Ethereumra épülő élmény az NFT-hasznosságát is ki fogja kihasználni, amelyeket a felhasználók profilképként állíthatnak be, és azokkal külön NFT-piacon kereskedhetnek. A nem-helyettesíthető-tokeneket az Ubisoft is bevezette néhány termékében, vegyes eredményekről számolva be.

A szórakoztatóipari piac átáll a blokklánc-alapú játékokra

A jelentésben megállapított növekedés okának a blokklánc-játékok olyan tulajdonságait vélik, mint a játékon belüli tulajdonjog birtoklása, az átláthatóság, illetve a play-to-earn koncepció. A blokklánc-játékok ezen tulajdonságai miatt az ágazat 2023 és 2030 között 68,3%-os összetett éves növekedési ütemmel (CAGR) is növekedhet.

A blokklánc játékokkal kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás a stabil felhasználói bázis kiépítése. Ezt a problémát a web3 technológia egyre széleskörűbb elterjedése tudná orvosolni. A metaverzumos játékok felemelkedése feltehetően egy átfogóbb intézkedéscsomagot is magában foglal majd, hogy a játékosokat ezekre az alternatívákra való átállásra csábítsa.

Egy másik fejlemény, amely a jelentések szerint ezt a növekedést táplálni fogja, a decentralizált pénzügyi (DeFi) elemek beépítése a játékokba.