22 millió dollárt loptak el a hackerek DeFi platformokról

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Amíg az előző hét folyamán az egész DeFi (decentralizált pénzügyek) közösség az ether érme látványos égbetörésére figyelt, addig eddig ismeretlen támadók újra akcióba lendültek, és DeFi tőzsdéket támadtak meg. A hackerek a hétvégén 3 különböző az okosszerződések sebezhetőségeit kihasználva összesen 22 millió dolláros kárt okoztak az DeFi platformoknak.

Az érintett platformok a Rari Capital, a Value Defi és a Meebits NFT projekt, melyekről a támadók egyenként 10 millió, 11 millió és 700 ezer dollár értékű digitális javakat zsákmányoltak.

Ez már a sokadik támadás, ami DeFi hálózatokat érint, amelyeknek eddig sajnos nem igazán sikerült tartanuk a lépést a számítógépes bűnözőkkel kiberbiztonsági szempontból. A DeFi hálózatok működési alapelve, hogy két felhasználó közötti tranzakcióban nem vesz részt harmadik fél, vagy szolgáltató (innen ered a decentralized finance, vagyis decentralizált pénzügyek megnevezés), hanem az közvetlenül a két felhasználó között valósul meg. A tranzakciók biztonságos lefolyását az okosszerződések gyűjtőnévvel illetett protokollok és algoritmusok hivatottak szavatolni, ezek azonban újra és újra sebezhetőnek bizonyulnak.

A Value DeFi rövid időn belül már másodjára érintett hasonló kibertámadásban. Először május elején zsákmányoltak támadók 10 millió dollárt a platform felhasználóitól, majd május 7-én a kérdéses 11 milliót. Korábban, még tavaly novemberben szintén ismeretlen támadók 7 millió dollárt loptak el a platformról.

Ami a Rari Capitalt illeti, a támadásban mintegy 2600 ether érmét tulajdonítottak el a hackrek, ami a maga kb. 10 millió dolláros értékével a felhasználók által tárolt eszközök értékének 60 százalékát (!) jelenti.

A Meebits hálózatán egy ismeretlen támadó 345 alkalommal próbálta ugyanazt a rosszindulatúan módosított okosszerződést különböző tranzakciókba ültetve sebezhetőséget találni a hálózaton, mire sikerrel járt. Bár becslések szerint, a tranzakciók a támadónak is 20,000 dollárjába kerültek, feltehetően nem bánja, hiszen az akcióval 85 millió Meebitet zsákmányolt, amit azon nyomban eladott egy külsős tárcára küldött 200 ether érméért, majd a pénznek innentől nyoma is veszett.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.