25 millió dollár értékű adócsalással perelték be Michael Saylort és cégét

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, Washington DC adófizetési kötelességek elmulasztásával vádolja a MicroStrategy létrehozóját, Michael Saylort és cégét. A vádak szerint a Bitcoin evangelista egy évtized alatt több, mint 25 millió dollárnyi kifizetetlen adót halmozott fel. 

DC főügyésze, Karl A. Racine szerdán Twitter profilján közölte, hogy hivatala Saylor mellett bepereli a MicroStrategyet is, amiért állítólag segített Saylornak elkerülni ezeknek az adóknak a kifizetését. A szoftverfejlesztő céget azzal vádolják, hogy közrejátszott Saylor tervében, miszerint 2014 és 2022 között hamisan adta meg lakcímét hivatalos irataira, hogy elkerülje az adófizetést egy olyan kerületben, ahol a lakosok fejenként a legtöbb szövetségi adót fizetik.

Az elmulasztott adó összege 25 millió dollár

A washingtoni adóhatóság azokat a magánszemélyeket tekinti lakosnak, akiknek a kerületben van otthonuk, ahol szándékukban áll maradni, vagy ahová távollétük után visszatérnek. Valamint azokat a magánszemélyeket, akik az év során legalább 183 napig a kerületben tartanak fenn lakóhelyet.

Racine hivatala úgy véli, hogy Saylor az adott évben legalább 183 napig a kerületben lakott, és ezért adófizetési kötelezettséggel tartozik a kerületnek. Ennek eredményeképpen az ügyészség szerint Saylor több mint 25 millió dollárnyi adót kifizetését mulasztotta el ez idő alatt. Racine mindkét féltől több mint 100 millió dollárt szeretne behajtani, hogy fedezze az évek során felhalmozódott adóhiányt és büntetéseket.

A MicroStrategy közleményében azt írta: “Az ügy Saylor úr személyes adóügye. A vállalat nem volt felelős a napi ügyeiért, és nem felügyelte az egyéni adókötelezettségeit. A Társaság nem is működött együtt Saylor úrral a személyes adókötelezettségeinek teljesítése során. A DC állításai a Társasággal szemben hamisak, és agresszívan fogunk védekezni ezzel a túlkapással szemben.”

Saylor tagadja, hogy a vádak jogosak lennének

“Egy évtizeddel ezelőtt vettem egy múlt századi házat Miami Beachen, és oda költöztem Virginiából” – mondta Saylor a nyilatkozatában. “Bár a MicroStrategy székhelye Virginiában van, Floridában élek, ott szavazok, ott jelentkeztem esküdtnek, és ez a város áll a személyes és családi életem középpontjában. Tisztelettel nem értek egyet a District of Columbia álláspontjával, és várom, hogy a bíróságon tisztességes megoldást találjanak”.

Racine azt is elmondta, hogy ez az első per, amelyet a DC nemrég módosított False Claims Act (Hamis állítások törvénye) alapján indítottak. A törvény arra ösztönzi az embereket, hogy jelentsenek fel olyan lakosokat, akik lakóhelyük meghamisításával megsértik a kerület adótörvényeit.

“Tájékoztatjuk a washingtoni lakosokat és munkáltatóikat, hogy mostantól a kerületi jövedelemadó-törvények kijátszására irányuló kísérleteket, amelyek során hamisan azt állítják, hogy más joghatóságban laknak, kivizsgáljuk, és ha [hamisságuk] bebizonyosodik, felelősségre vonjuk őket” – mondta Racine egy nyilatkozatban.

Korábban is pórul járt már a MicroStrategy

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) korábban 2000-ben két másik MicroStrategy-tisztviselővel együtt csalással vádolta meg Saylort. Állítólag nyereséget jelentettek, miközben a vállalat valójában veszteséges volt. Saylor a polgári jogi vádakat elismerés vagy tagadás nélkül rendezte, és beleegyezett, hogy a részvényeseknek 8,3 millió dollárt, valamint 350 000 dolláros bírságot fizet a SEC-nek.

Michael Saylor azzal vált ismertté a kriptoközösségben, hogy nyíltan kiállt a Bitcoin mellett. A MicroStrategy üzleti stratégiájának nagy részét a Bitcoin-felvásárlásra helyezte át. A vállalat jelenleg mintegy 130 ezer BTC-t birtokol, amelyek jelenlegi árfolyamon mintegy 2,6 milliárd USD értékűek. Saylor egyébként augusztus elején vezérigazgatói pozícióját átadta egy helyettesének, ő maga pedig a cég ügyvezető elnöke lett, mert így állítása szerint jobban tud foglalkozni a kriptovaluta vásárlásával.