Eszméletlenül magas, 255 billió dollár lesz a világ adóssága az év végére

A világ összesített adóssága 2019 végére el fogja érni a 255 billió dollárt. Ez 32 500 dollárt, azaz fejenként 10 millió forintot jelent a bolygó minden egyes lakosára számítva, legyen szó a mélyszegénységben élő bangladeshiről vagy az ultragazdag svájciról. A 21 milliós teljes bitcoin kínálatra leosztva ilyen adósságállomány mellett egy bitcoinnak 12.1 millió dollárnak kellene lennie, hogy az adósság visszafizethető legyen.

Az eszméletlenül magas összeg a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) által kiadott legfrissebb jelentésében áll miután a hónapban frissítették a globális adósságmonitort.

Az előrejelzésük szerint az év végére további 12 billió dollárral fog nőni az adósság 2018 végéhez képest. Ennek az adóssághalmaznak közel 10 százalékát csak az Egyesült Államok adja a 23 billió dolláros adósságával.

Már a bankárok is megkongatták a vészharangot. Jerome Powell a Fed elnöke a jelenlegi adósságpályát “fenntarthatatlannak” minősítette, ám úgy gondolja, nem lesz komolyabb probléma akkor, ha nem lesz visszafizetve.

A megtakarításaik egy részét vagy egészét bitcoinba menekítők számára már jó ideje nyilvánvaló, hogy ilyen szintű adósság hosszú távon fenntarthatatlan és a hitelpénzre épülő éra ideje a végéhez közeledik.

A holland jegybank is elismerte, egy globális pénzügyi újraindulás esetén új alapokra kell helyezni a a pénzügyi rendszert. A készpénz, digitális pénz és kriptopénz formái mögé olyan fedezetet kell rendelni, amiben az emberiség megbízik. Az analóg érában kiválóan megfelelt erre a célra az arany, amit Nixon elnök a 70-es évek elején kiiktatott a dollár mögül. Azonban a digitális érában, mikor a teljes globális gazdasági növekedés 40-50%-át már a technológiai szektor adja, egy ilyen opció a Bitcoin lehet.

Kemény pénz kontra hitelpénz

Még soha nem volt ilyen magas a világ összesített adóssága. Ahogy a Bitcoin egyre inkább előtérbe kerül, egyre fokozódik az erőfeszítés, hogy tudatosítsák a lakosságban a “kemény pénz” és a papírpénz közötti különbséget. A kemény pénzt, melynek kínálata szűkös és az árfolyamát a piac határozza meg nem lehet manipulálni.

Ezzel szemben a papírpénzeket a központi bankok a gazdaságpolitikán keresztül végtelen módon manipulálhatják és teszik is.