2800 millió dolláros növekedést vár a bányászhardver piac a jövőben

A legfrissebb elemzések szerint a következő években évente átlag mintegy 7 százalékkal nőhet a kriptovaluta bányászathoz használatos hardverek piaca, ami így 2024-ig több mint 2,8 milliárd dolláros (840 milliárd forint) növekedést jelent. Az adatok együttesen vonatkoznak a GPU-k és az ASIC (application specific integrated circuit / felhasználás specifikus integrált áramkör) bányászeszközök piacára is.

Azoknak, akik esetleg nem hallottak volna még ASIC eszközökről, a legtöbb nagypályás kriptobányász kriptovalutától függően külön az adott érméhez, vagy adott típusú blokklánchoz / algoritmushoz fejlesztett eszközt használ. Ezek az eszközök kinézetben nem sokban különböznek egy mezei GPU-tól, azonban hatékonyságuk az adott algoritmus futtatásával történő bányászatra akár több százszor is nagyobb lehet, így mind energiahatékonysági szempontból mind bevételi szempontból számos alkalommal megérik az egyébként nem csekély befektetést.

Az elemzés szerint a kriptovaluta bányászat iránti érdeklődés növekedését több együttes tényező is hajtja. Először is, a közelmúltban tapasztalható árrobbanás hatására több szereplőt bír el a piac, hiszen kevesebb kibányászott érme értéke, vagy kevésbé hatékony eszközök használata is megfelelő profitot hozhat a felhasználónak, ami sok hobbibányászt vonz. Másodszor, a bitcoin és az ethereum egyre növekvő térnyerése és elfogadottsága zászlóshajóként töri az utat az újabb és újabb már hosszú évek óta létező, de csak a közelmúltban népszerűvé vált altcoinok felemelkedésének, és a teljesen új érmék megjelenésének is.

Végső soron természetesen, ahogy egyre szélesebb közönség, intézményi szereplőket is beleértve, tekint a kriptovalutákra mint ténylegesen funkcionábilis fizetőeszközökre, úgy folyamatosan növekszik a kriptovaluta tranzakciók száma. Értelemszerűen a krioptovaluta tranzakciók számának növekedése és a bányásztevékenység iránti kereslet kéz a kézben jár, hiszen a bányászat java része a hálózaton végrehajtott érmemozgások biztonságos rögzítését és különböző algoritmusokon keresztüli ellenőrzését szolgálja.

Akadnak még nyitott kérdések

A hírek feltehetően nem nyugtatják meg a környezetvédőket, akik már eddig is számos alkalommal hangot adtak nemtetszésüknek, a kriptovaluta bányászat brutális, javarészt sajnos még mindig környezetszennyező forrásokból fedezett energiaigénye miatt.

Kétségtelen, hogy hosszútávon a bányászati technológiák és algoritmusok jövőjét homály fedi, hiszen folyamatos a nyomás a gyorsabb, biztonságosabb, egyszerűbb vagy energiatakarékosabb kripto hálózatok fejlesztésének ösztönzésére. Egy komolyabb technológiai áttörés pedig hatalmas kockázatot jelenthet például az ASIC bányászok számára, hiszen lehet, hogy bizonyos meglévő eszközeikkel már nem lesznek képesek az új algoritmusra átállni, azok pedig egyik napról a másikra teljesen elértéktelenednek.

Mindenesetre a jelenlegi piaci környezetből nem úgy tűnik, hogy a kriptovaluták világát még mindig körülölelő jogi félhomály, levegőben lógó pénzügyi szabályozási kérdések, állami korlátozások kockázatai, vagy bármilyen technológia kiszámíthatatlanság visszafogná a rekordprofitokat bezsebelő bányászok lelkesedését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük