Megint ígéretes időszak jöhet a bitcoin bányászok számára

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A cikk írásakor a bitcoin árfolyama valamelyest azért ismét vissza tudott kapaszkodni a 60 ezres szint közelébe, íráskor 57,500 dollár körül mozgott egy BTC ára. Ezzel ellentétesen csökkenésnek indul a BTC bányászati nehézsége, lassan már a januári szint környékén jár. Ez a kettő együttesen pedig azt jelenti, hogy megint jó időszak jön a bányászok számára. Ugye a bányászati nehézség azt mutatja meg, hogy mennyire nehéz a bitcoin blokkjutalmak megszerzése. A BTC.com becslése szerint a nehézség akár 12%-kal is eshet durván 9 óra múltán, ami a hálózat történetének második legnagyobb ilyen jellegű esése lesz. A bitcoin bányászati nehézség durván kéthetente kerül adjusztálásra.

Jó idők jönnek a bitcoin bányászok számára?

2020. áprilisa óta egyébként összesen 9x  csökkent a bányászati nehézség, az eddigi legnagyobb még tavaly novemberben esett, amikor a nehézség 16%-ot zuhant. De ahogy arra a legtöbb elemző is rámutatott, ez az első olyan nagy csökkenés, hogy közben az árfolyam jóval magasabban szinten mozog, mint a korábbiak esetén. Köztudottan a BTC ára január óta 97%-os emelkedésen van túl. Ahogy az nagyjából már közismert, a Bitcoin bányászati nehézsége minden 2016. blokk után változik, azaz kb. kéthetente. A módosításnak az a fő szerepe, hogy tartható legyen az átlagos 10 perces blokkgenerálási és ezzel tranzakciós idősáv. Április végén a hétnapos mozgóátlag a blokk generálásra 10.8 perc volt.

Kezd magára találni a Bitcoin hashráta

A fentiekkel együtt a hálózat hashrátája is újra emelkedésnek indult. Miután a ráta április 16. és április 23. között 21%-ot zuhant, április végére már közel 20%-ot is vissza is tudott nyerni ebből. A ByteTree elemzése szerint ráadásul egész áprilisra az volt jellemző, hogy a bitcoin bányászok több coint értékesítettek, mint amennyit “hodliznak”. Ez akár jelzésként is felfogható, hiszen a bányászok általában akkor tartják a digitális érméket, ha gyengélkednek a piacok vagy épp korrekció zajlik. Majd eladnak, ha felfelé ívelő pályát várnak.

Kínában egyre komolyabban foglalkoznak a hatóságok a bányászat kérdésével. Plusz a bitcoin hashráta csökkenése mögött április közepén az egyik legfontosabb tényező a kínai szénbányákban történt balesetek voltak. Emiatt ugye csökkent a kitermelés és a szénerőművekre is hatással volt aztán ez. Ami pedig a kapacitások korlátozását vonta maga után a hatóságok részéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.